Canvi d'un hàbit molt estès

El comerç haurà d'eliminar les bosses de plàstic el 2018

Els ecologistes creuen que només se suprimiran quan costin diners

Seran substituïdes per altres de fabricades amb materials biodegradables

Ús de bosses de plàstic en un supermercat de Barcelona.

Ús de bosses de plàstic en un supermercat de Barcelona. / DANNY CAMINAL

2
Es llegeix en minuts
M. J. I.
BARCELONA

Qui més qui menys ja ha començat a prescindir-ne i ha tornat a l'antic costum de sortir a comprar amb un carretó o un cistell. Però no n'hi ha prou. La guerra a la bossa de plàstic serà implacable, assegura el Govern central. Les que serveixen botigues i supermercats, que alguns consideraven tan útils i fins i tot imprescindibles fins fa un temps, tenen per fi data de caducitat: el 2018. El Govern ha decidit substituir-les, si no per bosses de tela o d'altres materials que les facin reaprofitables, sí com a mínim per sacs biodegradables.

I aquesta vegada, anuncia Jesús Huertas, director general de Qualitat i Avaluació Ambiental, serà inflexible. Sobretot, vist l'escàs èxit dels objectius marcats al Pla Nacional Integrat de Residus, amb el qual el 2010 les bosses d'un sol ús s'hauriem d'haver reduït a la meitat. Ara, la intenció és que d'aquí dos anys, el 60% de les que estaven al mercat el 2007

-uns 10.500 milions d'unitats- hagin estat substituïdes. El 2015, la xifra ha de pujar fins al 70%, i l'any següent, al 80%.

El 2018, segons recull el projecte de llei, hauran d'haver estat reemplaçades «la totalitat d'aquestes bosses, amb excepció de les que es facin servir per contenir peixos, carns o altres aliments peribles». Les empreses que contravinguin aquesta normativa s'exposen a sancions de fins a 45.000 euros per infracció greu.

20 CÈNTIMS / Per a les organitzacions ecologistes, la proposta del Govern peca de suau. «És una oportunitat perduda», lamenta Mercè Girona, responsable de la xarxa Retorna a Catalunya. D'entrada, critica Girona, «no es preveu la mesura més eficaç i més justa, que és aplicar un gravamen de com a mínim 0,20 euros» per bossa.

Notícies relacionades

En els països en què existeix, la taxa ha aconseguit que, «en pocs mesos, es reduís el nombre de borses en més del 95%», assegura l'activista. Malgrat tot, la comissió de treball creada per la Generalitat el 2009 per combatre la proliferació de bosses de plàstic va descartar la creació d'un impost d'aquesta mena pel «rebuig social que podia generar» aquesta mesura en un moment de difícil conjuntura econòmica.

«La solució no passa per substituir el plàstic, sinó per eliminar-lo. Que les bosses siguin de materials biodegradables, com derivats de la patata, només augmentarà la pressió sobre aquests derivats», adverteix Julio Barea, responsable de les campanyes contra la contaminació de Greenpeace-Espanya. No es tracta, en resum, de «traslladar el problema d'un recurs natural a un altre». L'entitat ecologista proposa que, a més a més de la taxa de 0,20 euros, el Govern prohibeixi de manera explícita l'actual distribució gratuïta de bosses.