Cita històrica a Riad
Trump demana al líder sirià establir relacions amb Israel
La reunió es veu com una gran victòria diplomàtica per al país àrab després de la guerra
Washington retira les sancions a Damasc després de l’enderrocament d’Al-Assad i el final de la guerra

El president dels EUA, Donald Trump, de visita a l’Aràbia Saudita, Qatar i els Emirats Àrabs Units aquesta setmana, i el seu homòleg sirià, Ahmed al-Sharaa, es van reunir ahir en una trobada vista com un moviment històric per part del nord-americà, que va anunciar dimarts la futura retirada de totes les sancions de Washington contra el país àrab. L’última vegada que mandataris dels dos països es van reunir va ser el 2001, quan Bashar al-Assad va ascendir al poder a Damasc després de la mort del seu pare, Hafiz al-Assad. En la reunió d’ahir, segons un comunicat posterior de la Casa Blanca, Trump li va demanar al seu homòleg sirià que subscrigui el seu país als Acords d’Abraham i, per tant, estableixi relacions diplomàtiques amb Israel.
"Estem explorant normalitzar les nostres relacions amb Síria. Després d’haver discutit la situació amb el nostre hoste, [el príncep hereu saudita], Mohammed bin Salman, i el meu amic [el president turc], Recep Tayyip Erdogan, he decidit ordenar el cessament de sancions contra Síria, que eren paralitzants. Espero que això els doni una oportunitat. No serà fàcil; no els serà fàcil. Però espero que això sigui una oportunitat", va dir Trump ahir després de la reunió amb Al-Sharaa.
"Primer han de redreçar-se a ells mateixos. Li he dit: ‘Espero que us uniu [als Acords d’Abraham] quan la situació estigui controlada’. M’ha contestat: ‘Sí’. Però tenen encara molt a fer", va afegir el republicà. Aquests acords van ser firmats el 2020, i amb la mediació dels EUA, van servir perquè el Marroc, Bahrain i els Emirats Àrabs Units normalitzessin les seves relacions diplomàtiques amb l’Estat hebreu.
En la trobada d’ahir també van ser presents Bin Salman i Erdogan. Aquest últim ho va fer a través de videoconferència: Turquia, el gran aliat de la nova Administració siriana, s’ha proposat davant els EUA de Trump com el país responsable de dirigir, redreçar i controlar la seguretat de Síria, país en guerra durant els últims 13 anys. Els EUA encara reconeixen Hayat Tahrir al-Sham (HTS), la milícia que Al-Sharaa va liderar a Síria i que va ser, fins al 2017, la filial d’Al-Qaida al país, com una organització terrorista. HTS, no obstant, va ser dissolta dins de la nova Administració i Exèrcit sirians després de la derrota del règim dels Assad. "És un home jove, atractiu. Un home dur. Un home dur. Amb un passat fort. És un guerrer", va dir Trump, després de la trobada amb Al-Sharaa.
La relació d’Al-Sharaa i Washington, no obstant, va més enllà: Al-Sharaa va ser presoner –sota una altra identitat, una de falsa– primer dels EUA i després de l’Iraq des del 2005 fins al 2011 durant la invasió nord-americana del país àrab. Mentre va estar tancat a la presó, l’ara president interí sirià va anar ascendint dins dels rangs d’Al-Qaida a l’Iraq, l’embrió d’Estat Islàmic (EI).
Al sortir de la presó, Al-Sharaa es convertiria en un dels homes forts d’Abu Bakr al-Baghdadi, el màxim líder del grup gihadista. Al-Baghdadi el va enviar llavors a Síria per crear la seva pròpia filial al país veí, que vivia els seus primers anys de revolució i guerra civil. Al-Sharaa va trencar el 2014 amb Al-Bagdadi i EI i, el 2016, amb Al-Qaida. Des d’aleshores, HTS va intentar –i va aconseguir– distanciar-se del moviment gihadista global.
Vestit militar per corbata
Notícies relacionadesAra, després del final de la guerra i la seva victòria militar, Al-Sharaa ha canviat el vestit militar per la corbata, i promet estabilitat, millora econòmica i respecte per a les minories i cultures sirianes. S’espera que en els pròxims dies, també a Turquia, el secretari d’Estat dels EUA, Marco Rubio, es reuneixi amb el seu homòleg sirià, Asaad al-Shaibani, per negociar l’aixecament de totes les sancions econòmiques nord-americanes imposades contra Síria durant els anys d’Al-Assad i la guerra civil.
Trump pot aixecar per decret part d’aquestes sancions, imposades també per decret presidencial en els anys anteriors. No obstant, el gran paquet de sancions dels EUA contra Síria va ser aprovat pel Congrés nord-americà. Només el Congrés pot sancionar el seu aixecament.
- ESPORTS ¿Quants diners s'emportaria el Barça per guanyar la Lliga?
- Investigació ¿Quantes hores has de dormir si vius a Catalunya? La Universitat de Columbia ho revela
- En dos anys Catalunya vol incorporar 200.000 migrants al mercat laboral amb el nou reglament d’estrangeria
- Detectades obres il·legals en una reforma de Consell de Cent
- Tancada des del 2018 Barcelona estudiarà la viabilitat de reobrir la ‘platja de l’Eixample’ el 2026
- Pressupostos de 2026 Illa rellançarà el dilluns la llei de barris amb una inversió de més de 800 milions
- Novetats en el format RTVE pren mesures amb 'La familia de la tele': separa Aitor Albizua i Inés Hernand de María Patiño i elimina el cor d'un dels seus blocs
- Pederàstia a l'Església La família d'un exalumne de Jesuïtes Casp ja mort denuncia després de veure 'La Fugida' que va patir abusos de Francesc Peris
- Unió Europea Barcelona i una quinzena de capitals europees demanen a la UE un fons per a vivenda de 300.000 milions d’euros a l’any
- Editorial Una investigació lenta