Pandèmia vírica

Sanitat es veu abocada a destruir 4 milions de vacunes de la grip A

El lot, que va costar 28 milions, només s'aprofitarà si la població s'injecta dues vegades aquesta tardor

L'OMS recomana per a la pròxima campanya un fàrmac que inclou el virus H1N1 i els estacionals

Un tècnic de la planta de producció de la vacuna de Sanofi Pasteur a França, l’octubre del 2009.

Un tècnic de la planta de producció de la vacuna de Sanofi Pasteur a França, l’octubre del 2009. / AP / JACQUES BRINON

3
Es llegeix en minuts
ÀNGELS GALLARDO / Barcelona

Les cambres frigorífiques del Ministeri de Sanitat emmagatzemen un incòmode carregament de vacunes contra la grip pandèmica A, un dipòsit de quatre milions de dosis sobrants, que no hi ha hagut forma de regalar o vendre a preu reduït a països sense recursos. Aquests injectables, últim exponent del rebuig massiu de la població a vacunar-se contra la grip A, han arribat a les neveres de Madrid procedents de les 17 comunitats autònomes espanyoles, que hauran de pagar per ells 28 milions d'euros. El pagament encara està pendent. Alguns països europeus ja han decidit destruir les seves vacunes pandèmiques sobrants –Holanda preveu cremar-ne a l'agost 17,8 milions de dosis– però les administracions espanyoles no saben què fer, o així ho diuen oficialment, i encara busquen un final digne per a aquest episodi.

Les alternatives són escasses. Si decideixen utilitzar aquestsobrant en la campanya antigripal de la tardor vinent, els ciutadans hauran de vacunar-se dues vegades: una contra l'A/H1N1 pandèmic i una altra per prevenir les dues variants de virus gripals que des de fa decennis arriben amb el fred: els estacionals. Aquesta segona vacuna s'hauria de fabricar de forma específica, ja que ara no existeix. L'altra opció consistiria a adquirir la nova vacuna que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) va dissenyar el maig passat amb els virus gripals predominants, un preventiu trivalent que ja inclou el virus pandèmic A, més a més els dos estacionals: un A/H3N2 i un B/H1N1. En aquest cas, amb una sola punxada n'hi hauria prou per quedar protegit.

FALTA DE SENTIT / L'elecció de la vacuna trivalent, defensada pels científics que assessoren la Conselleria de Salut sobre la grip i per alguns tècnics del Ministeri de Sanitat, serà debatuda aviat al Consell Interterritorial de Salut, que presideix la ministra de Sanitat, Trinidad Jiménez, en què participen els 17 consellers de salut. Aquesta solució implicaria destruir (cremar) els quatre milions de vacunes pandèmiques citats, ja que, si no, la seva custòdia encariria indefinidament el preu de la partida, perquè els vials ocupen frigorífics que consumeixen energia. I tard o d'hora s'haurien de destruir.

«No té sentit vacunar dues vegades la població si existeix un nou injectable que conté l'A/H1N1 pandèmic més els virus estacionals», opina Tomàs Pumarola, microbiòleg de l'Hospital Clínic i assessor de Salut sobre la grip. D'igual opinió és Antoni Trilla, epidemiòleg i assessor de la Generalitat.

Notícies relacionades

En realitat, als 28 milions d'euros que costen les vacunes sobrants s'hi haurà de sumar una altra quantitat idèntica, també a càrrec de les administracions espanyoles, que corresponen als quatre milions de dosis que el Govern va donar a l'Organització Panamericana de Salut amb destí a països americans que no van poder adquirir el fàrmac.

92 MILIONS EN TOTAL/ Aquests 56 milions d'euros resultants formen part dels 92 milions que finalment el Govern i les comunitats hauran invertit en la campanya de la grip A, encara que, en realitat, amb prou feines s'han vacunat tres milions de ciutadans. En un principi, el Govern espanyol va reservar 37 milions de dosis als laboratoris Novartis i GlaxoSmithKline, amb la intenció d'administrar dues unitats per persona. A diferència d'altres països europeus, Espanya va firmar un conveni amb la indústria que preveia no adquirir, ni pagar, tota la partida reservada si no s'utilitzava. Així, la compra de vacunes va ser al final de 13 milions de dosis, que es pagaran a una mica més de 7 euros per unitat. Aquest preu és considerat «una exageració» pels experts en vacunologia, ja que, com es va encarregar de reiterar la mateixa indústria, la vacuna contra el virus A és «completament segura» perquè es va elaborar seguint les mateixes pautes que els seus precedents, però aplicant-hi el preu dels fàrmacs innovadors creats en situació d'emergència. I amb el compromís de compra dels Governs. La dosi de vacuna antigripal del 2008 va costar 0,70 euros, 10 vegades menys que la pandèmica.