Pandèmia vírica

Epidèmia de desconfiança

L'experiència de la grip pandèmica causada pel virus A/H1N1 ha marcat un punt d'inflexió en la població que, per primera vegada, qüestiona la validesa de les vacunes. Metges i epidemiòlegs consideren una incògnita l'actitud amb què els ciutadans afrontaran les pròximes epidèmies de grip. Perquè, d'això ningú no en dubta: la grip sempre tornarà amb el fred.

Ciutadans d’El Alto (Bolívia), abrigats per protegir-se d’una onada de fred de l’hivern austral el mes de juliol passat.

Ciutadans d’El Alto (Bolívia), abrigats per protegir-se d’una onada de fred de l’hivern austral el mes de juliol passat. / FIRMA DE FOTO

2
Es llegeix en minuts
ÀNGELS GALLARDO

1 Una sola punxada afavoriria l¿èxit de la campanya

 Els epidemiòlegs ignoren quina serà la resposta de la població a la campanya de vacunació antigripal de la tardor vinent. L'evidència que la grip A va ser atípicament benigna, i el fet que només 200.000 persones es van vacunar a Catalunya ¿tres milions a tot Espanya¿ sense que això impliqués cap risc, pot haver soscavat la confiança popular en les vacunes antigripals, indiquen. Això fa aconsellable que la campanya del setembre només exigeixi rebre una punxada, de manera que el Govern hauria d'adquirir la nova vacuna de l'OMS. I destruir la que només conté el virus A pandèmic.

2 L¿epidèmia de l¿hemisferi sud està sent molt suau

 L'hivern austral, el que està vivint en l'actualitat l'hemisferi sud, sempre és el mirall que observen els països de l'hemisferi nord ¿Europa i EUA, entre ells¿ per calibrar com serà l'epidèmia de grip que ve. La d'aquest any està sent atípicament suau, informa Antoni Trilla, epidemiòleg de l'Hospital Clínic. De fet, els sud-americans estan passant l'hivern sense vacunes antigripals, fet que no està suposant cap crisi sanitària. Aquesta observació elimina els temors dels tècnics de l'OMS davant un eventual rebrot infecciós agressiu del virus A/H1N1, motiu pel qual l'OMS manté activa la declaració de pandèmia.

3 Europa manté la decisió de no vacunar els nens

 El fet que el virus gripal A hagi afectat de forma majoritària persones joves, moltes d'elles menors de 14 anys, ha reobert l'antic debat sobre si convé o no vacunar contra la grip la població infantil. Aquesta opció sempre ha estat rebutjada pels governs europeus, que consideren inconvenient administrar aquest fàrmac preventiu a una població substancialment sana i forta, com són els menors. Sí que es vacuna els nens immunodeprimits. Als Estats Units, on no existeixen campanyes de vacunació de finançament públic, hi ha la tradició de vacunar contra la grip els nens de totes les edats.

4 La campanya s¿avançarà per si el virus és agressiu

 La Generalitat estudia avançar en dues o tres setmanes la campanya de vacunació antigripal de la tardor vinent, i iniciar-la a finals de setembre. Com l'any anterior, adquirirà 1,5 milions de dosis. Aquest avançament, indiquen els tècnics, asseguraria la immunitat dels ciutadans si el virus A/H1N1, que s'inclourà en la vacunació, reapareix de forma prematura i amb agressivitat augmentada. Els grups de risc candidats a vacunar-se no estan decidits. Tot i que les persones més grans de 65 anys solen vacunar-se cada any, l'hivern passat van ser els que menys van patir la grip del virus A.

Notícies relacionades

5 Una malaltia hivernal que no desapareixerà mai

 Les vacunes antigripals es formulen anualment perquè així ho obliga la permanent condició mutant dels virus que causen la malaltia. Aquests organismes solen predominar en tres tipus de famílies ¿les que s'inclouen a les vacunes¿ i varien al combinar-se entre si en el seu continu trànsit d'un a l'altre hemisferi, sempre a la recerca de temperatures fredes. Els científics no veuen un final a aquestes epidèmies anuals, que, cíclicament, cada 25 o 30 anys més o menys, donen lloc a una gran mutació i ataquen per sorpresa la humanitat, que les rep indefensa i sense vacuna: són les pandèmies. La del virus A va ser anormalment lleu.