Crisi en una institució emblemàtica

Els veïns demanen que s'aclareixi la trama urbanística de l'hotel

Entreguen un escrit a la fiscalia perquè indagui possibles irregularitats

1
Es llegeix en minuts
HELENA LÓPEZ
BARCELONA

Els veïns del Casc Antic han aprofitat la tempesta mediàtica desfermada al voltant delcas Milletper insistir en la seva fita de paralitzar la construcció de l’hotel del Palau de la Música. Amb aquest objectiu van entregar ahir a la fiscalia un escrit en què descriuen l’operació urbanística en relació amb els terrenys on està programada la construcció de l’hotel, perquè s’indaguin possibles irregularitats.

L’advocat dels veïns, Daniel Jiménez, apunta que tenen «greus dubtes» sobre la legalitat de l’operació, que inclou l’aprovació de la construcció d’un hotel de luxe en uns terrenys qualificats pel Pla General Metropolità (PGM) com a equipament docent (pertanyien a La Salle). A més, els veïns denuncien que la Fundació, una vegada adquirits els terrenys, va cedir l’explotació de l’hotel a l’empresa Olivia Hotel SA. El propietari és «curiosament» vocal de la junta del patronat Fundació Orfeó-Palau.

L’escrit també denuncia l’existència d’un informe de la Conselleria d’Economia en què se cita una compensació de «com a mínim» 3,6 milions d’euros per la requalificació dels terrenys.

Per un altre costat, els veïns han presentat al consistori al·legacions a la reforma del PGM, on denuncien «la incompatibilitat manifesta de la implantació d’un hotel en uns terrenys qualificats com a equipaments» i la protecció patrimonial: l’actual projecte permet canviar l’interior de les finques 13 bis i 15 del carrer de Sant Pere més Alt, on està previst que s’aixequi l’hotel, i permet enderrocar el número 17. De moment la iniciativa es manté parada, i l’arquitecte Óscar Tusquets, que és l’autor del projecte, ha abandonat el vaixell.

Notícies relacionades

Hereu assegura que correspon a la nova junta del Palau decidir si se segueix endavant amb l’hotel, encara que creu que hauria de materialitzar-se si els promotors tenen legitimitat.

ANÒNIM PREMONITORI / Els veïns van aprofitar l’ocasió per fer públic un anònim que van rebre el juny del 2008 en el qual, entre altres coses, es denuncia el frau a Hisenda i el desviament dels fons populars per a la rehabilitació de l’orgue. Maria Mas, presidenta de l’Associació de Veïns per la Revitalització del Casc Antic, va explicar que l’anònim els va arribar per correu ordinari i firmat pels Amics de l’Orfeó Català, entitat inexistent.