INICIATIVA COMERCIAL I CIENTÍFICA A CATALUNYA

Lleida madura en un astut compte enrere la cirera més cara del món

L'empresa Sat Edoa vendrà 80 tones de la fruita a un preu màxim de 150 euros el quilo

Després de set anys de recerca,s'ha avançat la collita als mesos de total escassetat mundial

3
Es llegeix en minuts
MAURICIO BERNAL
BARCELONA

La cirera més cara del món es produeix a pocs quilòmetres de Lleida i s'aconsegueix al mercat amb un nom que és autèntic vellut, delicadesa i cadència, més propi d'un perfum o d'una col.lecció d'hivern que d'una simple fruita de pinyol. Que de simple, en realitat, en té molt poca cosa. Cherries Glamour: la cirera més cobejada està a menys d'una setmana d'arribar al punt idoni de maduració als hivernacles de l'empresa lleidatana Sat Edoa, a Almacelles, i tot està preparat per rebre la quarta collita de la menja a so de bombo i platerets. Preu per quilo: fins a 150 euros.

Costen això perquè durant poc més de quatre setmanes, entre el 14 o el 15 de març i el 25 d'abril, són les úniques cireres disponibles en el mercat mundial. Les úniques. "La setmana passada es va acabar el comerç que arribava de Nova Zelanda i la Patagònia i a data d'avui ja resulta bastant difícil comprar cireres. La setmana que ve ja no n'hi haurà, i només al voltant del 28 d'abril es començaran a comercialitzar els cultius més precoços de l'hemisferi nord", diu el responsable comercial, Óscar Ortiz.

SUBHASTA A EBAY

L'estratègia de mercat és matemàtica: la recerca que durant més de set anys ha portat a terme l'empresa està pensada per posar al mercat una cirera precoç, però no massa precoç. "Tampoc volem anar més de pressa per no coincidir amb les últimes collites de l'hemisferi sud. No pot ser ni abans ni després". Des de l'any 1999, tots els esforços a Almacelles es van centrar a fer que el fruit aconseguís la maduresa la segona setmana de març; l'any passat ho van aconseguir. "El 2005 vam collir la fruita el 10 d'abril, fa dos anys, a principis d'abril, i el 2007, el 14 de març".

La d'aquest any és la quarta collita de les cireres més atemporals del planeta i els responsables volen que tothom ho sàpiga. Dimecres que ve, Paloma Lago --la model-- s'acostarà als hivernacles de Sucs i Almacelles amb la finalitat de protagonitzar la cerimoniosa recol.lecció del primer fruit, i l'endemà, al Teatro Real de Madrid, tindrà lloc ni més ni menys que la gala de la primera edició dels premis Cherries Glamour. A més a més, el primer quilogram de la collita va ser rematat divendres, al portal de subhastes d'eBay, per 685 euros (els diners seran entregats a una oenagé, Somriures de Bombai; l'única cosa que justifica el que per a molts és un simple disbarat).

BECKHAM, ARMANI I CHIRAC

Tot per donar fins i tot més brillantor a l'efímera, sucosa i distingida existència d'un producte que és luxós perquè és escàs --ho és durant aquests 40 dies--, i que, si és certa la informació que alguns distribuïdors li han subministrat al mateix Ortiz, ha estat consumit pels glamurosos paladars de famosos com Giorgio Armani, David Beckham i Jacques Chirac. "La idea és que la cirera estigui a la venda a partir del dia 14, bàsicament en mercats, botigues gurmet, fruiteries de renom i, per quart any consecutiu, una gran superfície espanyola molt coneguda. A nivell europeu la distribució es realitzarà a botigues com Harrod's i les galeries Lafayette, i més establiments a Itàlia, Bèlgica, Holanda i Alemanya".

No hi ha gaires aliments de preu comparable en el mercat. El caviar, les angules, les tòfones, alguns mariscos, determinades marques de pernil de Jabugo; el luxe gastronò-

Notícies relacionades

mic tradicional, el primer que a qualsevol li passa pel cap. Menys gent està al cas de l'exorbitant preu que acostumen a costar els melons de Hokkaido, que a les botigues japoneses es venen a 100 dòlars cada un (però el Japó és diferent: allà les fruites són objectes de luxe, s'emboliquen en cistelles exquisides i es lliguen amb un llaç i es donen com a regal. I no qualsevol regal). Les Cherries Glamour no només són exclusives per atemporals sinó, evidentment, perquè són unes cireres molt bones.

"No només són precoces, sinó que són d'altíssima qualitat tot i aquesta precocitat", diu Ortiz. Està previst que aquesta collita doni 80 tones. 80.000 quilos. Facin comptes.