METEOMANIA

EL GOLF DEL LLEÓ: Les tempestes que va narrar Cervantes

1
Es llegeix en minuts
ALFRED RODRÍGUEZ PICÓ

Pusiéronle temor las grandes borrascas y tormentas, especialmente en el golfo de León, que tuvieron dos; que la una los echó en Córcega y la otra los devolvió a Tolón, en Francia..." Aquest fragment d'El Licenciado Vidriera, fantàstica novel.la de Miguel de Cervantes, reflecteix les condicions meteorològiques imprevisibles i perilloses, sobretot en aquesta època, al golf del Lleó.

Efectivament, aquesta zona del nord-oest del Mediterrani és un embut al qual van a parar moltes pertorbacions atlàntiques després de travessar França. Una vegada allà poden reactivar-se i convertir-se en pertorbacions de notable violència. Quan s'allunyen cap a l'est, la tramuntana pot bufar amb força huracanada, i arribar, sense perdre intensitat, a l'illa de Menorca i el nord de Mallorca.

Notícies relacionades

Al llarg de la història han estat moltíssims els naufragis causats per les condicions meteorològiques adverses. Amb situacions del sud-est, el temporal també pot ser molt dur, perquè l'onatge ha emmagatzemat una enorme energia des del nord d'Àfrica.

A la fotografia hi podem veure una impressionant tempesta elèctrica captada des de Llançà que, després d'afectar el Pirineu, arriba al golf del Lleó, es reactiva i descarrega llamps molt potents. Si observen atentament la imatge, podran observar que el llamp de l'esquerra és doble. Al matí següent, el cel estava completament clar i la tramuntana bufava amb violència. El cap de Creus és per als mariners una zona a la qual s'ha de tenir molt de respecte, perquè els canvis en la direcció del vent i en els corrents són bruscos i difícils de preveure.