ESTIU // EL VICI

El raki, el licor nacional de Turquia

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO

El raki és un licor anisat típic de Turquia que rebaixat amb aigua adquireix un color blanquinós que fa que se'l conegui com la llet del lleó. El raki és tan important a Turquia que la recent proposta de la Unió Europea perquè Turquia estableixi els impostos de les begudes tenint en compte la seva graduació alcohòlica ha despertat un mar de queixes perquè elevaria el seu preu un 14% a l'equiparar el licor turc, de 40 graus, a altres begudes com el whisky. "Consumir raki en els àpats és un plaer, però ¿la Unió Europea vol que beguem whisky en els àpats?", critica Erdogdu Sentürk, un productor licorer.

Notícies relacionades

Turquia és un país musulmà, sí, però l'alcohol està ben present en bona part del país. "Menjar porc és un pecat tal com diu l'Alcorà, però l'alcohol... bé, això és una altra cosa", afirma contemporitzador Cengiz, un jove turc que, com tants altres, aprofita el cap de setmana per perdre's en el xivarri d'Istanbul.

Fins i tot se sospita que Mustafà Kemal Atatürk, que va ser el pare de l'actual Turquia, va morir a causa d'una greu cirrosi, però s'ha d'anar amb molt de compte a l'hora de treure aquest tema durant una conversa amb alguna persona turca. La veritat és que a Mustafà Kemal Atatürk, com a molts altres turcs, li encantava asseure's amb els seus amics a comentar l'existència amb un got de raki en una mà i el cigarret a l'altra.