CIÈNCIA
Trobats cinc meteorits del bòlid que es va veure el 10 de maig
Els va trobar un buscador professional que va arribar a propòsit d'Alemanya
Un buscador professional arribat des d'Alemanya, Thomas Grau, ha localitzat almenys cinc petits fragments o meteorits de l'espectacular bòlid que va travessar el cel de Castella-la Manxa el 10 de maig, segons va informar ahir el coordinador de la recerca, Josep Maria Trigo, investigador de l'Institut de Ciències de l'Espai (ICE-CSIC) i de l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya (IEEC). Els fragments, que corresponen a una acondrita, un grup rar de meteorits de formació relativament jove, van ser localitzats en un paratge que es manté en total secret per evitar espoliacions. Ni tan sols ha transcendit el dia exacte de la troballa. "Esperem trobar més meteorits i esperem trobar-ne de més grans", confia Trigo.
Així que es va anunciar l'albirament, Grau es va posar en contacte amb la Xarxa Espanyola d'Investigació sobre Bòlids i Meteorits per iniciar la recerca. Es tractava d'anar a la zona on s'esperava que hagués impactat el bòlid i rastrejar-la metre per metre. A canvi de les pistes, es va comprometre a cedir a la ciència espanyola part dels seus preats tresors. I els fruits del treball han estat cinc peces d'uns quatre centímetres de llarg i entre 5 i 10 grams de pes. Aprofitant un buit legal sobre objectes caiguts del cel, els buscadors de meteorits es guanyen la vida venent els fragments a museus i col.leccionistes. "Molt possiblement --assumeix Trigo--, si no es troben ràpid es poden perdre per sempre perquè queden semienterrats a causa de la pluja i la vegetació".
ANÀLISIS
Notícies relacionadesTrigo, que va informar de la troballa durant el congrés Meteoroides 2007, celebrat al museu CosmoCaixa (Barcelona), va afirmar que un fragment havia estat enviat als laboratoris del Gran Sasso (Itàlia) i de la Universitat de Berna (Suïssa) per començar a estudiar la composició isotòpica i de gasos nobles.
Trigo, juntament amb Jordi Llorca, professor de l'IEEC i de la UPC, van explicar que els trossos són de color fosc per fora i de color blanc per dintre. Procedeixen possiblement d'un objecte diferenciat, com Mart o la Lluna, a diferència de les habituals condrites, que són restes de la primitiva formació dels planetes. El xoc d'un objecte de grans dimensions hauria provocat que l'objecte sortís disparat cap a l'espai i, finalment, després d'un llarg viatge espacial, arribés fins a la Terra. El bòlid va ser possiblement el més gran que s'ha vist a Espanya en unes quantes dècades, almenys en horari diürn.
- ‘La cita’ Sandro Rosell i els seus amics especials de presó: dos funcionaris, dos exinterns i un capellà
- BARCELONEJANT Cunyades de luxe en la gala més top
- Àustria guanya Eurovisió i Melody s’immola
- Polèmica RTVE demanarà una auditoria del televot espanyol després del suport aclaparador a Israel
- Prèvia del derbi català Un nou vídeo de l’atropellament massiu a Cornellà revela que la conductora ja havia arrossegat aficionats abans