GREUGE COMPARATIU A LES PRESONS CATALANES
Diversos reclusos denuncien que treballar a la presó no compensa
Elpresquetreballa cobra al sortir 1.864 € de subsidi en total, i el que no, 7.200 €
Els afectats demanen que Justícia els informi abans d'acceptar una feina
No els surt a compte. Almenys, econòmicament, sense entrar en els beneficis d'una altra índole que pot suposar treballar a la presó. Els presos que treballen més d'un any a la presó mentre compleixen condemna, quan surten, cobren un subsidi substancialment inferior que si no haguessin fet absolutament res durant tota l'estada al centre penitenciari.
El pitjor --assegura un grup de presos que denuncien aquesta situació sota l'empara de l'anonimat-- és que les autoritats penitenciàries no els informen i es topen amb la "sorpresa" al sortir, a la taula de l'oficina de l'Inem, immersos en el panorama descoratjador que troba una persona que acaba de sortir de la presó per trobar feina.
Els afectats demanen ser informats, perquè, asseguren, si ho haguessin sabut, no haurien acceptat realitzar una feina dins el centre penitenciari, on només es treballa quatre hores al dia per un sou mensual que oscil.la entre els 150 i els 300 euros.
PRESTACIONS
Amb l'excepció dels matisos de cada cas concret, les xifres més habituals són les següents: a partir d'un any cotitzat a la presó, quatre mesos de subsidi a raó de 466 euros mensuals, davant els 18 mesos a 400 euros si no has treballat o no has cotitzat suficientment. Un total de 1.864 euros en el primer cas --prestació contributiva-- davant els 7.200 del segon --prestació assistencial--.
Un reial decret del 2001 estableix l'obligatorietat de cotitzar el treball realitzat a les presons. Amb més de 9.000 reclusos a les presons catalanes, el Centre d'Iniciatives per a la Reinserció (CIRE), l'empresa de la Generalitat que organitza el treball als centres penitenciaris, va donar feina l'any 2006 a una mitjana de 2.000 presos.
PRIORITATS
Notícies relacionadesCatalunya és l'única comunitat autònoma amb competències en matèria penitenciària, però la llei que regula la concessió de prestacions per desocupació és d'àmbit estatal.
El subdirector provincial de prestacions de l'INEM, Antonio García González, atribueix a "un problema de la mateixa norma" la disfunció que es produeix en l'àmbit penitenciari. "Els subsidis assistencials sempre són complementaris als contributius", explica, i afegeix que, entre tots dos, prima el subsidi generat per la cotització que, en aquest cas, anul.la l'assistencial.
- ‘La cita’ Sandro Rosell i els seus amics especials de presó: dos funcionaris, dos exinterns i un capellà
- BARCELONEJANT Cunyades de luxe en la gala més top
- Polèmica RTVE demanarà una auditoria del televot espanyol després del suport aclaparador a Israel
- Àustria guanya Eurovisió i Melody s’immola
- Prèvia del derbi català Un nou vídeo de l’atropellament massiu a Cornellà revela que la conductora ja havia arrossegat aficionats abans