GRÀCIES A LA REFORMA DEL CODI CIVIL
L'Audiència de Barcelona dicta la primera custòdia compartida sense acord dels pares a Catalunya
L'Audiència de Barcelona ha emès per primera vegada a Catalunya una sentència que ordena la custòdia compartida dels dos fills d'una parella sense que prèviament hi hagués acord entre les dues parts. Aquest fet s'ha produït gràcies a la recent modificació del Codi Civil, ja que fins llavors no es podia donar una custòdia sense acord. Fins ara només alguns jutjats havien dictat aquesta mesura, pero no l'Audiència Provincial.
En aquest cas, s'ha estimat el recurs presentat pel pare, Jordi S. T., que va demanar que es revoqués una sentència del jutge de primera instància de Granollers (Vallès Oriental). Emesa el gener del 2005, la sentència atorgava a la mare, Maria Roser D. A., la custòdia dels fills i establia un règim de visites per al pare.
En la sentència es destaca que el fill gran, Jordi S. D., de 13 anys, va exposar davant el tribunal "amb absoluta convicció" el seu desig de compartir per igual el temps de convivència amb el seu pare i amb la seva mare, i que la seva germana Ona, de 7 anys, ha d'estar amb ell, ja que "és un referent important en tots els aspectes de la seva vida".
Canvia la dinàmica de les famílies
La sentència estipula que cada progenitor haurà de suportar i sufragar les despeses de manutenció dels seus fills quan estiguin amb ell, mentre que les altres despeses hauran de ser satisfets a parts iguals pel pare i la mare.
El jutge ha defensat la seva aposta perquè "en la societat actual la dinàmica d'algunes famílies comença a ser diferent" i "factors com l'accés de la dona al mercat laboral i els canvis en determinades pautes d'educació estan provocant que cada vegada més els pares tinguin una intervenció més gran en l'atenció diàri dels fills".
El magistrat també ha admès que la custòdia compartida pot provocar "inconvenients", com la possible inestabilitat dels menors produïda pels continus canvis de domicili, problemes d'adaptació a nous nuclis familiars o dificultats per unificar criteris en les qüestions més quotidianes.
Desig exprés del fill gran
En aquest cas concret, el jutge ha estimat que la custòdia compartida comportarà "grans beneficis" per als fills. Tot i no haver arribat a un acord sobre la custòdia, el pare i la mare "han llimat molt les asprors" i "s'impliquen molt en l'atenció educació dels seus fills".
Notícies relacionadesEn la sentència es resta importància al fet que el pare i la mare visquin ara en dues localitats diferents, ja que l'escola està a una distància intermèdia i els dos fills estan "plenament arrelats" a les dues poblacions.
El magistrat ha atès el desig expressat pel fill a la seva declaració i, en lloc de fixar l'alternança en una setmana, ha establert que els dilluns i els dimarts els fills estaran amb la mare, els dimecres i els dijous amb el pare, i els caps de setmana, de forma alterna.
- Tribunals Els Mossos tanquen la investigació per la mort de l’amo de Mango: conclouen que la caiguda va ser accidental
- Humor ‘La casa nostra’, la ‘sitcom’ de Dani de la Orden amb què 3Cat recuperarà l’esperit de ‘Plats bruts’
- Procés impulsat per l'ajuntament Badalona desallotja el popular bar de 'tardeos' Santa Lola davant el malestar dels propietaris
- Ferran Corominas: "Vam jugar 10 minuts plorant, ens vèiem a Segona"
- Església Lleó XIV nomena el barceloní Daniel Palau nou bisbe de Lleida