Teràpia assistida amb gossos en un tanatori de Barcelona: així ajuden els cans durant la pèrdua d’un ésser estimat

Áltima ha posat en marxa una prova pilot a les seves instal·lacions de la Ronda de Dalt

Es tracta d’un servei gratuït al qual poden accedir lliurement les famílies que així ho desitgin

Uno de los perros que participan en la iniciativa de Áltima

Uno de los perros que participan en la iniciativa de Áltima / Cedida / Áltima

4
Es llegeix en minuts
Xavier Oliva

Des de fa algunes setmanes, les famílies que acudeixen al Tanatori Áltima de la Ronda de Dalt compten amb la companyia d’uns éssers molt especials que els acompanyen en un dels moments més complicats de les seves vides: el comiat d’un ésser estimat. L’empresa funerària, juntament amb el Centre d’Estudis del Centre de Teràpies Assistides amb Animals (CTAC), ha posat en marxa una prova pilot de teràpia assistida amb gossos a les seves instal·lacions de Barcelona.

«Oferim aquest tipus de teràpia en el dol aprofitant el vincle especial entre humans i gossos, facilitant i promovent així la millora de la salut física, emocional i social de les persones», explica Juan Ventura, conseller delegat d’Áltima. Es tracta d’un servei gratuït, obert a totes les persones que es trobin al tanatori i que forma part del compromís de l’empresa funerària, amb més de 300 anys d’experiència, d’acompanyar les famílies durant el seu procés de dol mitjançant diversos serveis.

Els tres cans que participen en les terapies assistides /

Cedida / Áltima

Com funciona la teràpia assistida amb gossos al tanatori?

«En un moment tan delicat com és el comiat d’un ésser estimat, el contacte amb un gos ofereix una forma de consol immediata, silenciosa i profunda. La simple presència de l’animal ajuda a reduir la tensió emocional, genera un espai de calma i permet expressar el dolor sense necessitat de paraules. El vincle emocional que es crea de manera natural amb el gos pot ajudar a sostenir el dol», afirma Eva Domènec Elizalde, responsable dels programes d’IAA del CTAC.

Els gossos es mouen lliurement pels espais comuns del Tanatori Áltima Ronda de Dalt de Barcelona, acompanyats sempre de tècnics en intervencions assistides amb gossos i, si la família ho desitja, també poden entrar dins la sala de vetlla. Són gossos entrenats des de joves per treballar en entorns complexos i emocionalment intensos.

Gossos entrenats per donar suport emocional

«Es treballa amb ells la tolerància a situacions noves, el moviment pausat, la capacitat de llegir el llenguatge corporal humà i d’oferir contacte de manera adequada. Són animals equilibrats, segurs, amb una gran habilitat per connectar amb les persones i una sensibilitat molt fina», apunta l’experta.

Per la seva banda, el tècnic d’IAA és la figura clau que acompanya el gos i la família durant el procés. Coneix l’animal i observa el context per facilitar la interacció, vetllant perquè sigui adequada, segura i emocionalment beneficiosa, sense forçar res. «A diferència d’una teràpia formal, aquí no hi ha una pauta clínica, sinó una presència respectuosa i oberta, que ofereix l’oportunitat perquè qui ho necessiti s’apropi al gos, l’acaroni, el miri o simplement comparteixi l’espai amb ell», explica Domènec.

Beneficis de la teràpia assistida amb gossos

El conseller delegat d’Áltima destaca que la prova està donant bons resultats i té una bona acollida per part de les famílies. En aquest sentit, Ventura remarca que la presència del gos és una aliada terapèutica. «Diversos estudis acadèmics demostren que el contacte amb animals domèstics (principalment gossos o gats) redueix la pressió arterial, alleuja els sentiments de tristesa i pessimisme, també redueix el sentiment de solitud i, a més, els nens que estan en contacte amb animals de companyia, en general, gestionen millor una malaltia greu o la mort d’algun familiar proper», assenyala.

Per la seva banda, l’experta del CTAC assegura que es tracta d’un recurs complementari i de suport emocional que ofereix consol a través del vincle amb l’animal. «Pot integrar-se amb altres formes d’acompanyament en el dol, però també funciona per si sol com una eina d’humanització del procés de comiat. El seu valor resideix en la senzillesa i l’autenticitat del moment compartit amb el gos, que permet reconnectar amb la tendresa, la calma i la presència», afirma.

El contacte amb animals de companyia té molts beneficis /

Cedida / Áltima

Recursos de suport al dol

Aquesta prova pilot que s’està duent a terme al Tanatori Áltima Ronda de Dalt de Barcelona pot ampliar-se a altres tanatoris, segons explica Ventura. I això està vinculat amb el compromís ferm de l’empresa funerària en l’acompanyament a les famílies. «A Áltima tenim vocació de donar un servei integral i d’excel·lència a la societat», apunta.

A més d’aquest recurs, que actualment es troba en fase de prova, l’empresa funerària present a les províncies de Barcelona, Girona, Tarragona i les Illes Balears ofereix diferents serveis d’acompanyament al dol. Compta amb un telèfon atès per psicòlegs els set dies de la setmana i les 24 hores del dia, o amb grups de dol guiats per experts per compartir l’experiència, entre d’altres.