PSICOLOGIA

Passos per alliberar-se de pares tòxics

La sobreprotecció genera ansietat en les dues parts i repercuteix sobre l'autoestima

22728719 l

22728719 l / Iakov Filimonov

3
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

Quan parlem de relacions tòxiques, tendim a pensar només en mals comportaments per part d’amics o de la nostra parella. No obstant, la toxicitat també pot incloure membres de la família, com els pares. No existeix una responsabilitat per la seva part de les seves faltes de respecte, i en molts casos hi pot haver problemes d’addicció o trastorns mentals.

Existeixen diversos senyals que ens indiquen que ens trobem davant d’una relació tòxica amb els nostres pares i que serien l’alarma necessària per saber que ens n’hem d’alliberar emocionalment. Altrament, afectarà cada vegada més el nostre desenvolupament i la nostra independència com a persones.

Senyals de toxicitat

Les relacions que mantenim amb els nostres pares no sempre són cordials i poden viure’s etapes de més tensió. Això no significa que estiguem vivint una mala relació amb ells. Sí que caldriaposar una atenció especial a la baixa autoestima que puguem sentir a causa dels seus comportaments i a altres senyals que ens farien veure que hi ha toxicitat en la relació.

Aquests són els senyals que indiquen que tens una relació tòxica amb els teus pares:

  • Utilitzen el xantatge emocional per controlar les teves accions.

  • Tenen necessitat de control sobre tota la teva vida.

  • Les seves reaccions són, amb freqüència, exagerades.

  • Hi ha un excés de crítica i nombroses comparacions.

  • Et culpabilitzen que res vagi com ells voldrien.

  • No hi ha respecte pels límits individuals.

  • Hi ha moments d’enveja.

  • No es preocupen per les teves necessitats físiques i/o afectives.

Allibera’t dels teus pares

Desprendre’s és un concepte emocional indicat a l’hora de poder alliberar-se de pares tòxics. No té realment a veure amb la proximitat física, sinó que posa les barreres sentimentals necessàries al comportament aliè. Implica no reaccionar davant de qualsevol atac, no responsabilitzar-se de sentiments que no siguin nostres i saber separar les nostres necessitats de les dels altres. Tot i que això és més fàcil amb gent de fora de la família, també s’ha de fer amb els que són dins.

¿Què podem fer per desprendre’ns dels nostres pares?

1. No intentis complaure’ls

Tot i que és una tendència general, sol acabar sent un error, especialment quan ells mai estan conformes. Tens dret a prendre les teves pròpies decisions i a triar el teu mode de vida.

2. No t’esforcis a canviar-los

Tot allò que sí que pots controlar és de què t’has d’ocupar. Com són les persones i com es comporten no és responsabilitat teva, i pot reduir-te significativament el nivell d’energia.

3. Raonar no sempre funciona

Quan una persona és emocionalment immadura i tòxica, raonar amb ella serà sempre un error. Fer-ho és improductiu i ens genera tristesa, ràbia i frustració.

4. Els moments especials són per a les persones que et fan sentir bé

Tenim la necessitat socialment marcada d’haver de compartir els moments importants amb la nostra família, com les festes nadalenques o els aniversaris. No obstant, quan això suposa un focus de malestar, evitar-ho sempre és una bona opció.

5. Estableix límits clars

Els altres ens tracten partint dels límits ferms que hem posat. Creen un espai de seguretat per a nosaltres. Sempre han d’establir-se des del primer moment, però si no ha sigut així, mai és tard. A l’hora de posar un límit, has de ser clar i taxatiu i mai cedir davant del xantatge emocional.

6. No ho comparteixis tot

Compartir totes les coses bones que ens passen amb algú que ens tracta malament és un error. Reserva informació per a qui sàpigues que et donarà suport i no et jutjarà. És una manera de salvaguardar la teva autoestima.

7. No tens un contracte

Els llaços familiars no són contractes ni obligacions. La família no és escollida i, per tant, no ha de ser tampoc permanent. Res et lliga a cap persona, tot i que les regles socials semblin indicar el contrari.

Notícies relacionades

Alliberar-nos de qui ens fa mal és sempre una obligació per a nosaltres. Tot i que no sempre puguem trencar aquesta relació per complet, sí que podem desprendre’ns emocionalment i començar a viure una vida sense crítiques, queixes i humiliacions.

Ángel Rull, psicòleg.

Temes:

Psicologia