PSICOLOGIA

Quatre habilitats per tenir millors relacions socials

La nostra comunicació verbal i no verbal exerceix influència sobre les altres persones

43763329 l

43763329 l / Lifestock

3
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

La creença general és pensar que tots naixem dissenyats d’una determinada forma per comportar-nos en societat. El nostre caràcter delimita com d’extravertits o de callats serem, si estarem còmodes amb els altres o si sabrem treure temes de conversa. No obstant, les habilitats socials són apreses, especialment per imitació, durant els primers anys de vida. Això no és determinant, no significa que no puguem canviar-ho, sinó al contrari. Tot i que hàgim vist i copiat models d’actuació concrets, en els anys posteriors podem aprendre a fer-ho de manera diferent. De fet, podem observar com algunes persones han anat modificant la manera de relacionar-se amb els altres, però a pitjor.

Tenir carisma, ser empàtics o sortir-nos-en fàcilment en les nostres relacions es basa en una sèrie d’habilitats socials que poden arribar a ser apreses. Tot i que sembla més fàcil ensenyar en la infància, no sempre és així. Els adults poden tenir patrons de comportaments molt assentats però molta motivació per canviar-los, cosa que juga al seu favor. Per això, mai és tard per poder millorar en les relacions.

Més amics

Una de les queixes més habituals en molts adults és que els costa fer amics. Sempre hi ha l’excusa que la ciutat és massa gran o massa petita, que tenen molt poc temps o que no saben on buscar. Tots els pretextos oculten, en moltes ocasions, una falta d’habilitats socials que els fa tenir por de relacionar-se. Manquen d’habilitats que creuen que d’altres tenen de forma innata. No obstant, com que és una cosa adquirida, també pot ser après en l’etapa adulta.

Les següents quatre habilitats poden practicar-se perquè aconseguim millors relacions socials, fins i tot quan el nostre cercle d’amistats és molt reduït:

1. Validació emocional

Aquesta habilitat ens permet donar un valor a les emocions pròpies i alienes, sense jutjar ni criticar. Fa que els altres puguin expressar-se sense por i que nosaltres també ho fem. Sense aquesta habilitat, mai hi haurà una relació profunda i equilibrada, necessària quan fa temps que coneixem la persona. És recíproc i implica que donarem el mateix valor al que nosaltres sentim com al que sentin els altres, independentment del que sigui que ens faci estar d’aquesta determinada forma. És saber-se mereixedor de sentir i expressar una determinada emoció i voler el mateix per als altres.

2. Límits

Les relacions s’han de basar en una sèrie de límits que s’han d’establir, on cada un mostra les seves necessitats i aquelles coses que no vol o no necessita. Es tracta de fer el que ens ve de gust, no haver de veure’ns forçats a complir i saber dir no. Les persones amb molta por tenen dificultats a establir els esmentats límits, se senten envaïdes i acaben tenint explosions intermitents, de les quals també agafen por.

3. Expressar la teva opinió

Complaure, ser passius o donar sempre la raó als altres no ens converteix en persones amb millors habilitats o amb més amics, al contrari. Els altres senten el desequilibri i no es connecten a nosaltres. Hem de ser conscients que, de tenir una opinió i mentre no faci mal o ultrapassament els límits, l’hem d’expressar.

4. Models

Un dels exercicis més útils a l’hora d’aprendre habilitats socials és buscar models de referència. El cine o les sèries de televisió poden ajudar-nos. ¿Quin personatge de ficció t’enlluerna per la seva manera de comunicar-se? Fixa’t-hi molt i procura imitar alguns aspectes, amb suavitat. Et sentiràs més segur en poc temps.

Notícies relacionades

Les habilitats socials són eines que podem aprendre per millorar la interacció amb els altres. Ens fan tenir relacions profundes i equilibrades on de veritat siguem plens. No és una cosa innata i a qualsevol edat podem millorar-ho, fins i tot amb passos molt senzills.

Ángel Rull, psicòleg.