PSICOLOGIA

Dia mundial de l'amistat: així t'ajuda en la teva autoestima

Les relacions personals es relacionen amb l'autovaloració

34513048 l

34513048 l

3
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

L’amistat produeix innombrables beneficis que poden observar-se de manera clara en la nostra vida quotidiana. Ens ajuda a trobar-nos millor, generar emocions positives, sentir-nos avalats i reconfortats. No obstant, també ens ajuda a sentir-nos bé amb nosaltres mateixos i créixer en valoració personal, un aspecte que sempre va únicament lligat al nostre món interior, però que és més social del que crèiem. Això és a causa que l’autoestima és un aspecte que es modula amb l’experiència i les relacions, i el món extern hi té un impacte directe.

La solitud i el silenci, la meditació i l’escolta de les nostres pròpies necessitats són requisits imprescindibles per valorar-nos de la manera correcta. A través d’un mateix arribem a l’alta autoestima. No obstant, no és un camí aïllat. Les relacions que tenim, com és el nostre lleure i el tipus d’amistat que mantenim ens ajuda a estimar-nos a nosaltres mateixos més i millor.

Relacions per estimar-se

La vida social es relaciona de manera directa amb el nostre nivell de benestar i felicitat. Actua com a punt fort, però també com a amortidor davant diversos problemes, com la tristesa, l’autoexigència i la baixa autoestima. Té un nivell d’abast que va més enllà de la trobada social o les trucades. S’allunya d’allò puntual i arriba a nivells que van creixent a mesura que s’enforteixen els vincles. Grans beneficis que fan que, tot i que recordem especialment els nostres amics el Dia Mundial de l’Amistat, els hàgim de valorar de manera continuada tot l’any.

¿Quins avantatges té l’amistat sobre el nostre benestar emocional?

1. Solitud negativa

La solitud es compon d’una part positiva, aquella que ens dediquem a nosaltres mateixos i al nostre desenvolupament, i una altra de negativa, en què podem caure en la queixa o la tristesa. L’amistat ens ajuda a reduir els aspectes de la negativa, especialment en etapes complicades de la nostra vida.

2. Sentit vital

Independentment de les nostres creences, busquem donar sentit a la nostra existència, a través de les metes, la carrera professional, la parella i, per descomptat, les nostres amistats. Ens ajuden a sentir què som, què sentim i què volem.

3. Creixement

El desenvolupament i el creixement personal ve a través del descobriment d’un mateix. Això es pot aconseguir no només mirant-nos cap a dins, sinó també a través de les nostres relacions, amb les nostres amistats.

4. Felicitat

La felicitat és un continu acumulatiu de moments i instants. No és el final del camí, sinó el procés de caminar. Es compon de tot allò que vivim, tant a nivell petit com gran. El temps que passem amb els nostres amics contribueix a aquesta felicitat acumulativa.

5. Compartir

El lleure tendeix a ser compartit amb les persones que ens envolten. Moltes d’aquestes persones són les nostres amigues, amb qui compartim interessos comuns, en els que creixem mútuament. Ens ajuda a potenciar allò que ens agrada, disfrutar-ho i fluir en això. A més, dins d’aquest lleure, podrem continuar ampliant el cercle al conèixer noves amistats.

6. Admiració

L’autoestima es basa en la valoració personal, en com ens estimem, respectem i ens cuidem. Això no és una cosa objectiva i podem caure en l’error de veure’ns de manera negativa. Els amics poden compensar això. Amb ells, ens veiem reflectits, ens ajuden a cuidar-nos i milloren de manera directa la nostra autoestima.

Notícies relacionades

L’amistat és un dels pilars fonamentals de la vida d’una persona. Se sustenta en recolzament i confiança, en moments de lleure compartits. Però també acaba repercutint en aspectes de la nostra personalitat o en les nostres habilitats emocionals. Punts positius, fora de tota relació tòxica, que ens ajudaran a créixer, a estimar-nos i a millorar cada dia una mica més.

Ángel Rull, psicòleg.

Temes:

Psicologia