PSICOLOGIA

Creences limitants: identifica-les fàcilment

Les creences irracionals condicionen negativament l'acompliment laboral i social

61300034 l

61300034 l / Macniak

2
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

Hi ha una sèrie d’afirmacions que considerem veritables sobre nosaltres mateixos. Ens parlen de la nostra validesa, del nostre físic o de les nostres habilitats. Es van assentant en nosaltres mateixos al llarg dels anys, a mesura que acumulem experiències o escoltem els nostres pares. No obstant, aquestes creences no tenen per què cenyir-se a la realitat. Les creences, que podrien ser limitants o potenciadores, segons si ens resten vàlua o ens la sumen, condicionen com ens relacionem amb el món, com és la manera d’estar amb els altres o el tipus de relacions que tenim i desenvolupem.

Conèixer les nostres creences limitants ens dona el poder de saber com ens parlem a nosaltres mateixos i quina sèrie d’afirmacions ens minen l’autoestima. Aquest tipus de creences causen fracassos laborals o la persistència en les relacions tòxiques. Per això, entendre-les pot fer que les invertim i les posem a favor nostre.

Identifica les creences limitants

En els processos de teràpia psicològica, les persones descobreixen com tenen tot un llenguatge negatiu interioritzat. Es repeteixen afirmacions que, lluny d’ajudar-los, els obstaculitzen per aconseguir el que ells volen. "No ets prou vàlid", "no ets capaç d’aconseguir-ho" o "no mereixes que t’estimin" són frases comunes que sonen al cap de moltes persones, més vegades de les que es creuen.

En el moment en què s’adonen que tenen creences irracionals, la feina gira entorn de descobrir quines són aquestes creences. Una vegada identificades, podrien eliminar-se. Però ¿com pot una persona identificar les seves creences limitants?

1. Àrees de la teva vida

Quan una àrea de la nostra vida no funciona correctament, es pot deure a diverses causes. Una és que tenim afirmacions interioritzades que ens limiten. Per poder saber quines són, puntua d’1 a 10 el grau de satisfacció amb les diferents parts de la teva vida: feina/diners, relacions socials, relació de parella, relació familiar i nivell de coneixements.

¿Alguna part puntua menys de 5? És en aquesta àrea llavors on apareixen creences limitants, com pot ser la relació de parella.

2. Escull una àrea

Ho has de fer amb cada àrea de forma individual. Si seguim amb l’exemple anterior, la relació de parella, ¿quin seria el problema? Fes una llista amb totes les coses que fallen, com ara no trobar parella o que totes les que trobes siguin massa autoritàries.

3. Creences

Una vegada que has fet el llistat de problemes, busca analitzar cada enunciat partint d’una creença que puguis identificar. Per a això remunta’t a l’experiència passada, a l’educació que vas rebre o a la cultura en què t’has criat.

Per exemple, davant del fet que un enunciat sigui el que no trobes parella, ¿a què es deu? Potser la creença que hi hagi al darrere sigui la que no mereixes que t’estimin, que no ets prou atractiu o que et falten habilitats socials.

4. Retorn al passat

Ara fes una nova llista amb totes les creences que has descobert, eliminant les duplicades o les que siguin molt semblants. Has de ser conscient que les creences han sigut interioritzades en nosaltres mateixos partint d’experiència i educació, per això, cerca en la teva experiència passada, en la teva infància, on vas sentir aquestes afirmacions que ara et repeteixes a tu mateix.

Notícies relacionades

A través d’aquestes petites pautes, dedicant-hi temps, podràs identificar totes aquestes creences irracionals que et limiten tant en la teva vida personal com professional. Un cop siguis capaç d’escoltar-les, t’adonaràs de la quantitat de vegades que te les repeteixes al llarg del dia i del poder tan negatiu que exerceixen sobre tu.

Ángel Rull, psicòleg.