Sanament

PSICOLOGIA
Ferides emocionals: així pots guarir-les
El passat pot crear malestar psicològic intens

zentauroepp44934959 barcelona 07 09 2018 entrevista a una joven que ha sufrido a180910220732 /
Al llarg de la nostra vida, vivim experiències que van emmagatzemant-se i condicionant com ens comportarem en el futur. Aquestes experiències tenen tant caràcter positiu, com negatiu. Aquestes últimes, depenent de la seva intensitat i de com les visqui la persona, poden arribar a fer malbé i crear una ferida que està sempre oberta i que impedeix a la persona aconseguir el benestar psicològic.
Experiències traumàtiques, ja sigui en moments puntuals com repetides en un lapse de temps, generen simptomatologia depressiva i ansiosa, danyen l’autoestima i poden tenir un efecte sobre la salut física de qui les va patir. Guarir les ferides emocionals ens ajudarà a deixar enrere el passat i poder escollir el futur que volem tenir.
Deixar enrere
Per poder seguir la nostra vida, és requisit imprescindible que no ens aferrem al passat. No sempre estem lligats al negatiu, sinó que podem mantenir el record en el positiu. Tot i que sembli inofensiu, això acaba fent creure la persona que tot allò que va viure i que ja no està en la seva vida és l’únic bo que tindrà i que, per tant, no ha de tenir esperança sobre el futur. Això crea una visió errònia sobre la vida: podem trobar coses bones al llarg de tots els nostres anys.
El passat, especialment els moments en què patim, deixen marcat un esquema de funcionament que perjudica les relacions i la manera d’enfrontar-se als problemes. La persona se sent víctima i no pren responsabilitat. Perd el control sobre la seva pròpia vida i són els altres i les circumstàncies externes les que decidiran el que aquesta persona continuï vivint.
Si no deixem anar el passat, si seguim ancorats al que un dia vam viure, però que ja no és amb nosaltres, no podrem ser subjectes actius de la nostra vida ni posar el focus sobre les noves experiències, que sí que poden conduir-nos al benestar.
Guareix les ferides emocionals
Tenir una ferida emocional no implica que la persona ho recordi cada dia. Algunes persones opten per l’estratègia contrària: bloquejar-ho i negar-se a parlar-ne. Aquesta estratègia és només una forma de protecció, que tampoc implica curació ni acceptació. Per poder guarir les ferides emocionals, hem de revisar el passat, mirar-lo d’una forma diferent i començar a utilitzar estratègies que ens permetin deixar-lo enrere, fluir en el nostre present i projectar-nos de forma positiva al futur.
A través de les següents pautes podrem guarir ferides emocionals:
1. Soc un tot
Cada moment d’experiència, independentment de si ens ha aportat una cosa positiva o negativa, és nostre. Ens conforma com a persones, ens defineix i parla sobre el que som. És fàcil acceptar això quan són moments de felicitat els que recordem, però també cal acceptar els moments durs. Acceptar-nos com un tot ens permet començar a deixar anar allò que ens fereix.
2. Sigues compassiu
Tant amb tu mateix com amb qui et va fer mal. Això no implica justificar el que t’ha passat ni deixar que et torni a passar, però sí saber que en aquell moment les coses van sorgir per com eren totes les persones implicades en aquell mateix instant. Ara, amb el temps, pots prendre responsabilitat sobre allò i sobre el que passa en el present. No et jutgis amb duresa ni et culpabilitzis. No introdueixis emocions negatives innecessàries, com la ira.
3. Treballa el perdó
Una de les millors formes per deixar alguna cosa enrere és perdonar, tant l’altre com nosaltres mateixos. Tot i que no sempre és necessari ni convenient fer-ho saber a l’altre, si ho podem treballar pel nostre propi equilibri emocional. Per a això, escriu una carta de perdó a la persona que et va ferir i una altra a tu mateix. Fes-ho des de la sinceritat, amb compassió i sense retrets.
Notícies relacionadesLes ferides emocionals són fets ja viscuts que continuen produint sentiments negatius en nosaltres i dels quals no som capaços de desprendre’ns. Podem començar a guarir-los amb les pautes anteriors per poder ser més feliços en el futur. Les ferides emocionals, tot i que facin mal, no dificulten la nostra vida. En el cas que hi hagi un alt malestar, pot tractar-se d’estrès posttraumàtic. Tant en un cas com en un altre, podem plantejar-nos buscar ajuda psicològica que ens permeti continuar amb la nostra vida.
* Ángel Rull, psicòleg.
- Recomanacions "Inoblidable": el bar de Mataró aclamat per les seves saboroses tapes
- Almenys 7 persones viuen entre ruïnes a les Cases Barates
- Amb Liam Neeson El racó de Sant Cugat del Vallès que està ja en la història del cinema
- Moderadors de continguts Acord en l’ero de la subcontracta de Meta: Els 2.059 acomiadats a la torre Glòries seran indemnitzats amb 33 dies
- Aquest dilluns L’Audiència de Barcelona jutja una àvia per abusar del seu net a Igualada