PSICOLOGIA

Escriptura terapèutica: exercicis senzills per al dia a dia

Les tècniques narratives són utilitzades per descongestionar emocionalment

La màquina d’escriure i els dietaris de l’autora que s’exhibeixen a Seven Stories.

La màquina d’escriure i els dietaris de l’autora que s’exhibeixen a Seven Stories. / SEVEN STORIES

2
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

L’escriptura terapèutica té la seva base en la necessitat d’expressió emocional de les persones, especialment en aquells moments on no és possible fer-ho verbalment, variant segons les circumstàncies. És utilitzada des de la teràpia psicològicai ajuda a fer conscients els pensaments i els sentiments.

Tot i que la persona no tingui l’habilitat de saber narrar, pot incorporar els beneficis d’aquesta tècnica si comença a utilitzar exercicis senzills, que es poden utilitzar de forma temporal o incorporar-se en la rutina habitual.

Beneficis d’escriure

L’escriptura terapèutica se sol utilitzar com una eina integrada dins d’un procés de psicoteràpia. La persona pot expressar allò que sent, o bé perquè no aconsegueix fer-ho parlant, o bé perquè ho utilitza per reflexionar setmanalment sobre el que ha anat vivint.

El seu ús està cada vegada més estès i compta amb una sèrie de beneficis que la fan guanyar un alt nombre d’adeptes:

  • Alleujament emocional.
  • Reducció de la simptomatologia ansiosa al bloquejar els pensaments obsessius i circulars.
  • Més intel·ligència emocional.
  • Canvi de focus sobre la problemàtica que pateix la persona.
  • Més distància emocional davant dels obstacles.
  • Reestructuració dels esdeveniments traumàtics.
  • Més confiança i seguretat.
  • Alleujament de la tristesa.

Exercicis d’escriptura creativa

L’escriptura creativa té com a finalitat fer que la persona sigui capaç d’expressar i comprendre tot allò que sent i viu. A través de l’acte d’escriure aconsegueix comprendre millor les seves emocions i reestructura mentalment els esdeveniments traumàtics. Tot i que s’utilitza especialment en estrès posttraumàtic, pot tenir grans beneficis en tot aquell que l’utilitzi.

Amb els següents exercicis, aconseguiràs utilitzar l’escriptura creativa en el teu dia a dia:

1. Diari de gratitud

Aquest exercici té una funció bàsica: posar el focus les coses positives que formen part de la nostra vida. És especialment útil per reduir simptomatologia depressiva. La manera de fer-ho és escriure cada matí al llevar-nos deu coses de la nostra vida per les quals ens sentim agraïts i el motiu. Poden ser coses que hàgim tingut en el passat o que estiguin actualment amb nosaltres.

2. Balanç positiu

Vivim en la cultura de la queixa. Això, lluny de desfogar-nos, fa que augmenti la sensació d’ansietat. Per a això hem d’aprendre cap a quin costat mirar, sense ignorar els elements negatius. Per a això cada nit feu un balanç i pensa en cinc coses que hagin passat durant el dia i que hagin sigut positives. Poden ser coses molt petites o esdeveniments més grans.

3. Busca i escriu

L’exercici consisteix a escollir tres elements a l’atzar que tinguem al voltant i escriure una història breu que els contingui. Aquesta tècnica narrativa inconscient prendrà el to emocional que nosaltres tinguem en aquell moment i ens servirà per connectar millor amb els nostres sentiments.

4. Plans sense por

La següent tècnica té per objectiu reduir la sensació de por i enfortir l’apoderament. Per a això, penseu què faríeu en els pròxims tres mesos si no tinguessis por de res, des de la feina o els viatges, fins a la parella o els amics. Amb això també sereu més conscients de les pròpies pors i podràs generar elements de seguretat per superar-los.

5. Escriptura automàtica

L’única premissa és escriure sense censura, de forma lliure. El tema, el sentit, l’estructura o la longitud no tenen importància. Amb això es pretén deixar la ment en blanc i apagar la veu crítica que sovint sentim al nostre cap.

Notícies relacionades

L’escriptura terapèutica fa que tot aquell que la utilitzi aconsegueixi un estat d’expressió i reflexió privat, on només es trobi amb si mateix. L’alleujament emocional comporta una reducció de l’ansietat i una estructura mental més predisposada a buscar solucions i assolir el benestar.

Ángel Rull, psicòleg.