SANT MARTÍ

Murs que uneixen

Mig centenar d'artistes urbans inauguren tres nous espais per pintar a Provençals del Poblenou

Una 'app' pionera permet sol·licitar els permisos i respectar la durada del dibuix

2
Es llegeix en minuts
BEATRIZ PÉREZ / BARCELONA

Els carrers de Selva de Mar, Espronceda i Marroc, al barri de Provençals del Poblenou, han canviat la tonalitat grisa per una d'alegra amb molts colors gràcies al talent de 50 artistes urbans. Murs Lliures, el portal de gestió d'espais públics de l'associació RebobinART, ha aconseguit nous permisos de l'Ajuntament per pintar tres parets d'aquest barri. «El mur ha de deixar de ser una construcció vertical que separa per començar a unir-nos a tots», reivindica Marc García, director de RebobinART.

Amb aquesta inauguració, Murs Lliures, que ja comptava amb un espai a Tres Ximeneies (Sants-Montjuïc) i un altre al carrer d'Agricultura (Sant Martí), duplica el seu espai disponible per a art urbà al passar de 2.500 a 5.000 metres quadrats. El portal ha llançat a més una aplicació homònima i pionera per gestionar permisos d'art urbà amb el mòbil. «Treballem amb el concepte de smart city —assegura García—. Intentem solucionar els problemes de la ciutat».

708 artistes urbans

«Encara que la llei del civisme [que penalitza igual actes com beure o pintar al carrer] segueix, hem establert un diàleg amb l'Ajuntament i s'han fet concessions en els últims anys», explica Marc García. Un exemple en són els tres permisos acabats d'aconseguir.

Segons Murs Lliures, actualment hi ha a Barcelona 708 artistes locals i internacionals i des del 2012 s'han atorgat 1.009 permisos per pintar murs. «És necessari que s'obrin nous espais. Fora de Barcelona pintar al carrer no està criminalitzat», opina l'artista urbà Iván de Castres, Zems, per a qui, malgrat tot, amb l'Ajuntament es va «pel bon camí».

De Castres és un dels artistes que van inaugurar  dissabte la paret de 190 metres lineals a Selva de Mar amb un homenatge a H. R. Giger, creador d'Alien. Va demanar el permís per pintar a través de l'app Murs Lliures, llançada aquell mateix dia. L'aplicació possibilita als artistes penjar fotos de la seva obra, veure'n d'altres i saber el temps que fa que estan penjades per respectar els mínims de temps.

Notícies relacionades

Precisament, que a Barcelona les obres murals siguin «tan rotatives» és un aspecte que lamenta l'artista polonès Andrés Krupinsky, Yrwing. «Aquí les obres a penes tenen durada», diu poc abans de començar a pintar la paret d'Espronceda. «M'ha tocat una part difícil, amb molts forats», comenta.

El col·lectiu Art is Love va organitzar el mateix dissabte un taller per a nens i joves, amb qui va pintar una paret al carrer Marroc, molt a prop d'Espronceda. «Volem mostrar que l'art és de tots», diu Ferran Tort, fundador del col·lectiu.