'Un cel de plom', el llibre per a Sant Jordi

L'obra de Carme Martí novel·la la vida de Neus Català

Entrevista a Neus Català / RICARD CUGAT

1
Es llegeix en minuts

Neus Catalàva conèixer l'infern, però també la solidaritat sense límits. La vida d'aquesta dona, l'última supervivent del camp d'extermini de Ravensbrück (Alemanya), és la història viva d'un segle i d'una lluita constant. Carme Martí ha novel·lat els records d'aquesta lluitadora nonagenària amb una sensibilitat i una intensitat extraordinàries. El fruit és 'Un cel de plom', que EL PERIÓDICO ofereix aquest Sant Jordi als seus lectors.

Filla de pagesos dels Guiamets (Priorat), Neus Català era una jove inquieta quan va esclatar la guerra civil espanyola. Amb ganes d'ajudar, es va fer responsable sanitària d'una colònia de 182 nens situada aPremià de Dalt (Maresme). Amb ells va emprendre el dur camí de l'exili a França, on es va enamorar i va col·laborar amb la Resistència. Va ser capturada i deportada alscamps deRavensbrückiHolleischen.

Allà va saber què era l'infern. Allà li van matar tots els seus somnis. Va sobreviure a l'horror delscamps d'extermini gràcies a la força moral i a la solidaritat entre les dones recloses. Quan van ser alliberades, es van prometre no oblidar.Aquest diari va publicar dissabte una entrevista amb la supervivent catalana.

Als 98 anys, Neus Català, que el 2006va ser reconeguda pels lectors d'EL PERIÓDICO amb el premi Català de l'Any, es manté fidel a la seva lluita. Ho deu als milers de dones que van patir i van morir en aquells camps de l'horror. Entre el 1939 i el 1945, només a Ravensbrück van ingressar com a presoners al voltant de 132.000 dones i nens. El nombre de víctimes s'estima en 92.000 persones com a mínim.

PER NOMÉS 9,95 EUROS

L'autora d''Un cel de plom' va conèixer Català quan la va entrevistar per al butlletí del Museu de la Vida Rural. Després de dues converses, en què la Neus li va fer diversos apunts sobre la seva joventut i sobre la seva lluita posterior, una imatge va ser determinant perquè Martí volgués explicar la història: la foto de Neus Català amb el vestit de ratlles dels presoners dels camps nazis.

Notícies relacionades

Els lectors podran aconseguir aquesta novel·laper 9,95 euros entre els dies 21 i 23 d'abril. De regal, s'emportaran una rosa i una capsa amb dos bombons Let's Chocolaat.

>> ESPECIAL SANT JORDI: Totes les recomanacions literàries per a la Diada.