Crítiques de l’oposició
Tensió a Sant Cugat per la pujada salarial del nou alcalde i el seu Govern
Josep Maria Vallès (Junts), alcalde de Sant Cugat: «Compartim govern amb ERC per raons ideològiques»
ERC s’afegeix al govern de Junts a Sant Cugat per fer «un pacte de país»
La primera posada en escena del nou Govern de Sant Cugat del Vallès, configurat per Junts i ERC, s’ha desenvolupat amb una tensió conseqüència de la pujada de sous públics dels càrrecs del nou executiu liderat per l’alcalde Josep Maria Vallès (Junts).
Tal com ha quedat aprovat en el primer Ple municipal extraordinari del mandat,el nou Govern vallesà –en el global de tots els seus càrrecs– cobrarà 844.300 euros bruts anuals, un 17,2% més del que cobrava al finalitzar el mandat passat (720.495,44 euros). La xifra ha sigut aprovada amb el beneplàcit de Junts, ERC i PP, posicionaments que han rebut dures crítiques de l’oposició (PSC, CUP, Comuns i Vox).
L’actual executiu justifica que l’augment dels sous donen resposta a «la necessitat d’actualitzar l’escala retributiva per fer-la competitiva i situar-la al nivell adequat per a un ajuntament com el de Sant Cugat, que representa una gran ciutat». En aquest sentit, es deixa sense efecte la reducció de sous que va aplicar el govern tripartit (ERC, PSC, CUP) el mandat passat i es pren com a referència les retribucions existents l’any 2015, quan ja governava Junts.
Així doncs, durant la primera sessió plenària –celebrada aquest dimarts, 11 de juliol– s’ha anunciat que l’alcalde cobrarà 79.500,00 euros bruts anuals; un 7,4% més que la seva l’exalcaldessa Mireia Ingla, quan va acabar el mandat (74.052 euros).
Un sou que, com justificava en el seu moment el govern tripartit –i una qüestió que tant PSC i CUP han remarcat durant aquest Ple– va ascendir durant els quatre anys de governança degut a l’augment de l’impost de l’IPC. Així doncs, a l’inici de mandat del govern tripartit (2019), la llavors alcaldessa cobrava un total de 67.658,53 euros anuals bruts.
L’estructura del govern es desplega a través de quatre tinences d’alcaldia, dos menys que en el mandat anterior. D’aquestes tinences d’alcaldia es deriven vuit regidories, de les quals quatre no comptaran amb una dedicació plena. Així doncs, els tinents d’alcaldes cobraran 72.000,00 euros, un 13,5% més, respecte al final de l’anterior mandat (63.455,42 euros) i els regidors 64.000,00 euros, cosa que representa un 22,0% més que al final de l’anterior mandat (52.449,60 euros).
En tot cas, els regidors a l’oposició mantenen les mateixes quantitats en concepte d’assistència als plens i comissions informatives, tot i que es preveu una pujada del 5% a partir de l’1 de gener del 2024.
Càrrecs eventuals
Amb relació als càrrecs eventuals adjudicats al govern, el cost és de 711.156 euros, un 25% més que al final del mandat passat. No obstant, des de l’executiu asseguren que l’increment es produirà al «llarg d’uns mesos», ja que la intenció és obrir procediments de contractació per als càrrecs de gerència i Drets Socials, tot i que ja s’hagin adjudicat de manera provisional com a càrrecs eventuals. Des de l’executiu asseguren que es «recupera l’estructura gerencial i reforça la contractació de professionals de direcció pública mitjançant procediments oberts de selecció en detriment dels assessors de partit». Així, justifiquen que «reduiran el cost dels assessors de partit, ja que contractaran professionals de direcció pública mitjançant procediments oberts de selecció».
«Injustificable i exagerat»
Pràcticament totes les formacions de l’oposició (PSC, CUP, En Comú Podem i Vox) –amb excepció del PP– han mostrat la seva disconformitat davant les noves retribucions presentades pel nou executiu.
En Comú Podem titlla en una intervenció en el ple que les pujades salarials són «desproporcionades» i Ramon Gutiérrez, «sempre havien assegurat que per fer política són necessàries unes retribucions justes i dignes, tant pel govern com per l’oposició» i afegeix, «el quadro econòmic que teníem fins ara ho era, podia actualitzar-se, ja que el cost de la vida ha pujat. També es podia millorar la diferència entre govern i oposició, que continua sent massa elevada. La proposta que ens presenten no és millora en aquest sentit», ha denunciat.
El portaveu de la CUP, Marco Simarro, lamenta que la primera acció de govern de Junts, després de mesos parlant d’un suposat «forat econòmic» a l’ajuntament, sigui augmentar la despesa en càrrecs de govern i personal eventual. Una òptica també compartida pels seus antics socis de govern. La portaveu del PSC, Elena Vila, ha expressat el seu desacord: «Les primeres accions de Sant Cugat no són equitatives». ¿D’on sortirà el capital invertit en els sous?, es pregunta Vila; qui també assegura que la pujada de sous és perquè «es consideren millor que l’anterior govern».
Finalment, l’extrema dreta també s’ha mostrat en desfavor.
Notícies relacionadesEn Comú Podem, la CUP i PSC també han criticat un nomenament, segons ells, a «dit» per part de Junts a l’EMD de Valldoreix. Es tracta de la comissionada de Valldoreix, una figura eventual que gestionaria les relacions entre l’EMD i Sant Cugat.
Llegeix totes les notícies de Sant Cugat del Vallès a EL PERIÓDICO Sant Cugat del Vallès
- Apunt ¿Ocupats o imbècils?
-
Ofert per
- Ariadna Gil: "La mirada a una dona que abandona la seva família és diferent que si ho fa un home"
- Reestructuració bancària Espanya pagarà demà 4.575 milions del rescat europeu a la banca del 2012
- Sánchez demana renunciar a fons de la UE per reconstruir València