Nous ajuntaments

ERC s’afegeix al govern de Junts a Sant Cugat per «fer un front independentista»

ERC s’afegeix al govern de Junts a Sant Cugat per «fer un front independentista»

Ayuntamiento Sant Cugat

2
Es llegeix en minuts
Clàudia Mas
Clàudia Mas

Ubicada/t a Sabadell

ver +

Junts i ERC firmen un acord de govern a Sant Cugat del Vallès per afrontar el pròxim mandat (2023-2027), que suma la majoria absoluta amb 13 regidors.

La recuperació de l’alcaldia de Junts amb Josep Maria Vallès després de quatre anys de coalició d’esquerres entre ERC, el PSC i la CUP ha apuntat a la renúncia a l’acta de l’exalcaldessa, Mireia Ingla (ERC), i a l’ex primer tinent d’alcalde Pere Soler (PSC).

Vallès manifesta que van ser el principal partit de l’oposició amb el govern tripartit i les seves polítiques: «Vam ser crítics durant el mandat anterior, ja que era un govern tripartit», i afegeix que la situació és diferent, ja que «estem parlant d’un partit en concret amb el qual nosaltres [Junts] fa quatre anys ja vam explorar un pacte», una oferta que van rebutjar els republicans per configurar el govern tripartit amb l’alcaldia d’ERC.

L’alcalde ha assegurat que «no hi ha grans diferències problemàtiques, estem d’acord amb la majoria d’eixos. ERC, la segona força de la ciutat amb què estem més pròxims i la ciutadania ens ho està dient: ‘Fer govern’», manifesta.

Per la seva banda, el portaveu d’ERC, Bernat Piconell, ha assegurat que «és un pacte camí al futur. Siguem on siguem, volem ser útils per Sant Cugat. Els pròxims anys són clau i nosaltres hi volem ser». A més, Piconell ha manifestat que es tracta d’un pacte amb una mirada al país i té molts desafiaments a sobre de la taula dels quals no poden fugir. «Hem de tenir escolta activa, diàleg i parlamentar».

Així, la suma dels republicans en el govern de Junts es remuntaria a la de fa dues dècades, quan van governar CiU i ERC (2003-2007) amb el convergent Lluís Recoder com a alcalde.

El xoc de ‘Ragull Centre’

El projecte ‘Ragull Centre’ no es construirà tal com estava previst. El projecte consistia en l’edificació de dues grans torres de pisos de vivenda pública amb vuit plantes –en els seus inicis n’havien de ser 12– i ha sigut objecte de debat durant aquest mandat. Mentre que ERC el promocionava, Junts hi estava en contra. Ara, amb Vallès a l’alcaldia no es projectarà, com es plantejava en el mandat anterior. De tota manera, Vallès ha assegurat que des del nou executiu es promocionarà la vivenda pública.

Resultat eleccions municipals

Junts va ser la llista més votada (nou regidors) en les eleccions municipals del 28 de maig. Els neoconvergents van repetir el resultat en termes de regidors aconseguits en les municipals del 2019, quan en van perdre dos.

Per la seva banda, ERC, aquest últim mandat a l’alcaldia (de Mireia Ingla) i en govern de coalició juntament amb el PSC i la CUP, va cedir terreny dels sis als quatre regidors, un fenomen que també es va repetir en l’espai del PSC, que va passar de quatre a tres regidors. En el flanc de l’esquerra, els comuns van entrar en el ple municipal de Sant Cugat amb dos regidors de representació.

Notícies relacionades

Al seu torn, l’espai ideològic de la dreta també va oferir novetats. El PP ha entrat en el ple municipal amb tres regidors (el que perd Ciutadans), i l’extrema dreta de Vox va irrompre al consistori de tradició convergent amb dos regidors.

Llegeix totes les notícies de Sant Cugat del Vallès a EL PERIÓDICO Sant Cugat