Guanyador de les eleccions municipals 2023

Josep Maria Vallès (Junts), alcalde de Sant Cugat: «Compartim govern amb ERC per raons ideològiques»

El nou responsable polític va recuperar el 28M una històrica alcaldia convergent després del primer tripartit d’esquerres

PACTE DE GOVERN | ERC se suma al govern de Junts a Sant Cugat per fer «un pacte de país»

CONTEXT | La fins ara alcaldessa de Sant Cugat renuncia després dels mals resultats d’ERC el 28M

Josep Maria Vallès (Junts), alcalde de Sant Cugat: «Compartim govern amb ERC per raons ideològiques»

Manu Mitru

5
Es llegeix en minuts
Clàudia Mas
Clàudia Mas

Ubicada/t a Sabadell

ver +

Josep Maria Vallès (Barcelona, 1967) va recuperar el 28 de maig l’alcaldia de Sant Cugat del Vallès després d’un mandat amb el primer tripartit d’esquerres (PSC, ERC i CUP) en una ciutat històricament convergent. Vallès ha exercit com a regidor en l’oposició durant quatre anys, quan Junts, en la línia convergent dels últims 36 anys, continuava sent la llista més votada de les eleccions municipals.

El nou alcalde de Sant Cugat parla amb EL PERIÓDICO sobre el nou govern Junts-ERC a l’únic ajuntament metropolità amb majoria independentista, així com sobre els grans reptes de la dotzena ciutat més poblada de Catalunya de cara al mandat 2023-2027.

Pregunta (P). Ha aconseguit recuperar l’alcaldia després de quatre anys a l’oposició. ¿Com valora la gestió del tripartit?

Resposta (R). Vam ser molt crítics perquè era una coalició de tres forces polítiques i algunes allunyades ideològicament. El balanç és negatiu, i també ho deia la ciutadania: la nota que se’ls posava a l’observatori de l’ajuntament era justa. També va quedar reflectit en els resultats de les eleccions del 28 de maig: els tres partits van perdre vots i regidors.

P. El 26 de juny va presentar un acord de govern amb ERC, anterior formació a l’alcaldia. ¿Com justifica el pacte amb els republicans als que van optar per vostè com a vot de càstig al govern liderat pel seu ara soci?

R. L’acord no és amb el tripartit, sinó amb una força determinada. Fa quatre anys, quan vam guanyar les eleccions, el primer que vam fer va ser explorar un acord amb ERC, el qual van rebutjar. Ho hem tornat a proposar per raons ideològiques i per ser la segona força política.

P. ¿La renúncia a l’acta de l’exalcaldessa Mireia Ingla ha facilitat l’acord de govern?

R. Aquesta pregunta no la puc contestar perquè no he establert converses amb Mireia Ingla. És cert que l’endemà de les eleccions municipals vaig trucar a l’alcaldessa en funcions, ja que desconeixia que ella faria un pas al costat. La meva intenció era arribar a un acord de govern amb ella. Finalment, vaig parlar amb el portaveu de la formació republicana, Bernat Picornell, amb qui vam raonar. Picornell és una persona assenyada, amb sentit comú i amb qui es pot parlar. Això ajuda molt.

P. En una entrevista advertia que les àrees de govern més criticades per Junts com a oposició no les atorgaria a ERC. ¿Assignar la regidoria d’Habitatge a Francesc Duch (ERC) es pot llegir com que Junts ha comprat el discurs de vivenda al tripartit?

R. En un acord no pot guanyar ningú, tothom ha de cedir. Aquest no és un govern ni de Junts ni d’Esquerra, és el govern de la ciutat. És cert que el regidor d’Habitatge està en la formació republicana, però per contra, l’àrea de Planificació de Territori, totalment lligada a la vivenda, és de Junts. En tot cas, ningú anirà per lliure. Ni l’alcalde anirà per lliure. Som un equip.

P. Respecte al futur de la polèmica Anella Verda, ¿prioritzarà els carrils bici, escoltarà els comerços o es focalitzarà en l’actual tap de cotxes al centre de la ciutat?

R. Els comerços de l’eix per als vianants manifesten que abans hi passejava un 30% més de gent pel carrer. Però no és només un tema de comerç, ja que és cert que ara hi ha més congestió de trànsit al centre, el contrari del que pretenia ser l’Anella Verda. Hi ha menys fluïdesa, més congestió de trànsit, menys paciència i més carbonització. Nosaltres [ni Esquerra ni Junts] no estem en contra del carril bici: una solució podria ser desplaçar-lo. Estic a favor d’intentar fer les coses el millor possible, però el que hem de fer és un Pla de Mobilitat amb una visió experta.

P. Alguns joves denuncien que «no poden quedar-se a viure a Sant Cugat» a causa de l’elevat preu del lloguer [és el municipi de més de 50.000 habitants més car de Catalunya, segons les dades de l’Idescat (2022)]. ¿Hi ha alguna solució imminent per posar-hi remei?

R. Qui tingui la solució màgica que me l’expliqui i la posem en marxa ara mateix. Hi ha moltes possibles solucions que tirarem endavant, però la clau per posar fi a això és molt complicada. Sant Cugat destaca per la seva proximitat Barcelona, pel parc de Collserola, pel monestir, per l’àmplia quantitat de parcs infantils... Tot això fa que qualsevol pis o qualsevol casa tingui un preu molt elevat i després del confinament encara ha augmentat més. ¿Com podem lluitar contra això? Farem vivenda de protecció oficial, pactarem amb diverses entitats bancàries i treballarem avals públics; convertirem cases unifamiliar en bifamiliars i facilitarem la recerca de feina als joves perquè augmentin el seu poder adquisitiu.

P. Va anunciar que no es farà el projecte urbanístic Ragull Centre com estava previst i va dir que el projecte de Ca n’Ametller no arribaria en els pròxims dos mandats com a mínim. ¿On es preveu la construcció de les 300 noves vivendes de protecció oficial que s’especificaven en l’acord de govern?

R. Hi ha diferents espais on es pot fer vivenda assequible i no hem d’esperar a l’arribada de Ca n’Ametller perquè no serà tan immediata. Al centre encara hi ha oportunitats per fer vivenda. A prop del monestir, per exemple.

P. ¿Quina importància té que Sant Cugat sigui l’únic municipi on s’ha configurat un pacte independentista al cinturó roig de la Gran Barcelona?

R. Dec ser un bitxo raro, perquè ho miro tot en clau local i potser el pacte sí que tindrà la seva importància i transcendència, però no vaig més enllà de Sant Cugat. Seré un alcalde que es dedicarà només a la ciutat.

P. El van criticar molt per unes declaracions en què deia que no era partidari d’un cordó sanitari a Vox. ¿Manté la mateixa posició després del pacte amb ERC?

R. També dec ser un bitxo raro amb això. Els dos regidors de Vox han sigut escollits democràticament per més de 2.000 votants i tenen dret a participar i a raonar. Ideològicament estem molt allunyats, però els representants de Vox hauran de votar i expressar la seva opinió i fins i tot fer alguna aportació.

P. Finalment, ¿com valora que el seu partit, Junts, frustrés el cordó sanitari a l’extrema dreta a Ripoll?

Notícies relacionades

R. No parlaré de política nacional, només ho faré de Sant Cugat. Això l’hi ha de preguntar a Jordi Turull.

Llegeix totes les notícies de Sant Cugat del Vallès a EL PERIÓDICO Sant Cugat del Vallès