30A EDICIÓ

El Festival Altaveu de Sant Boi s'acomiada amb un «èxit rotund»

L'organització fa un balanç «molt satisfactori» d'aquesta 30a edició, que ha fet una ferma aposta pel talent local

41446598 2283502765011841 2372898104518115328 n

41446598 2283502765011841 2372898104518115328 n

3
Es llegeix en minuts
El Periódico/ACN

El Festival Altaveu de Sant Boi ha baixat el teló aquest diumenge després de fer vibrar el públic durant tres dies en què ha omplert la ciutatd’actuacions i activitats paral·leles, que han fet que el festival es consolidi, un any més, com a aparador i trampolí per a les bandes locals emergents.

L’esdeveniment, que ha celebrat aquest any el seu 30a edició, ha sigut “un èxit rotund” segons els organitzadors, que han destacat especialment la bona rebuda de l’espectacle ‘Alza la voz’ conduït per la santboiana Dolo Beltrán i que va comptar amb la participació d’artistes de la talla de Maria Arnal i Mercel Bagés, Quimi Potet, Enric Montefusco i Núria Graham, entre d’altres.

L’“èxit de crítica i de públic” d’aquest espectacle col·lectiu ha permès demostrar, segons els organitzadors, la necessitat de fer de la veu un instrument no només de creació sinó també de convicció i d’actitud. Una iniciativa en què la llibertat creativa s’ha unit a una crida a favor de la llibertat d’expressió.

Aquesta idea, en sintonia amb l’afany del festival per impulsar la producció pròpia, pretén oferir propostes musicals “fora del context prefabricat que tenen els festivals” habituals i consolidar un model de festival recolzat no només en els intèrprets locals, sinó que a més vol treballar en sinergia amb la resta d’operadors musicals de la zona com productors o escoles de música.

Per això, el cartell ha mirat més que mai cap a Sant Boi. A més del ‘Alza la voz’, la plaça de l’Ajuntament va ser testimoni dissabte del Sant Boi Urban Dance, un espectacle de hip-hop organitzat per les escoles de dansa de la ciutat que va aportar de nou el toc local que l’Altaveu volia reivindicar aquest any.

“Quan impliques la ciutadania i convides a gent de fora per a una idea emmarcada en una ciutat com Sant Boi, aquestes coses funcionen i, a més, ganes la complicitat tant dels veïns com dels ciutadans a qui t’adreces”, assenyala el periodista musical Jordi Turtós, encarregat per segon any de la direcció artística del festival.

El Petit de Cal Eril i Ferran Palau, grans triomfadors

El festival ha posat punt i final a aquesta 30a edició amb un “balanç molt satisfactori”, segons la direcció, que ha portat al públic revelacions i descobriments com el de Morgane Ji o el quartet femení BOYTOY, que va fer ballar el públic de Can Massallera al ritme de rock precedit per l’actuació de The Zephyr Bones.

A Cal Ninyo, el protagonisme va anar a parar a la veu d’Anna Ferrer, que va arribar als assistents amb un repertori que reivindica, precisament, la força de l’expressió popular, la veu i la tradició. A la mallorquina li va seguir la veu i la guitarra de Vieux Farka Touré, que va presentar a Sant Boi el seu últim disc, ‘Samba’.

I sens dubte un dels èxits de l’Altaveu 2018 van ser les actuacions de Ferran Palau i El Petit de Cal Eril que, sis mesos després de la seva estrena a Apolo, van tornar a unir-se en un concert convertit en un quintet format per Joan Pons, Jordi Matas, Ildefonso Alonso, Dani Comas i el teclista Carles Viarnès.   

Les actuacions dels santboianos de Trau i Brighton 64, a Can Massallera, van concloure de manera brillant els concerts d’aquesta nova edició de l’Altaveu, que s’ha convertit, més enllà de la música, en un esdeveniment dedicat a la cultura musical en el seu sentit més ampli, amb activitats paral·leles que han gaudit d’una gran acollida per part del públic.

Concert de Brighton 64 dissabte passat a l’Altaveu de Sant Boi / ALTAVEU (ACN)

Un Festival amb molt futur

Des dels espectacles ideats per al públic familiar, com el ‘De Vilaboi a Federico’ dirigit per Angel Dorado, fins a la Fira del Disc o el mini cicle de cine, el Festival Altaveu ha ofert durant aquests tres dies tota una sèrie d’activitats dedicades a la música i a la cultura que han volgut donar resposta a totes les demandes del públic.

Notícies relacionades

Una 30a edició “magnífica”, afirma Turtós, que “s’ha fet mirant i reflexionant sempre sobretot el que passa avui dia” i que és el preludi de moltes altres ja que, segons el director, el seu èxit “ha demostrat que el festival Altaveu encara té molt futur per davant”.   

Més notícies de Sant Boi en l’edició local de EL PERIÓDICO DE CATALUNYA