Combinar immunoteràpia i radioteràpia és eficaç en càncer pulmonar amb metàstasi cerebral
2
Es llegeix en minuts
EFE

Una investigació liderada per diversos equips d’hospitals catalans ha trobat una fórmula de tractament que, combinant quimioteràpia i el medicament d’immunoteràpia atezolizumab des del moment del diagnòstic, aconsegueix atacar alhora el càncer de pulmó i la metàstasi al cervell.

Els resultats de l’assaig clínic, en fase 2, portat a terme per investigadors de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (Idibell), l’Institut Català d’Oncologia i l’Hospital de Bellvitge, els publica aquest dimarts la revista ‘Journal of Clinical Oncology’.

L’estudi demostra que la combinació de quimioteràpia i immunoteràpia aplicada des del moment del diagnòstic és eficaç tant al pulmó com al cervell, ja que permet atacar els dos fronts des d’un inici, i mantenir estables els tumors del cervell durant set mesos, moment en què la radioteràpia cranial passarà a ser necessària, expliquen des de les institucions investigadores en un comunicat.

L’atezolizumab és un anticòs que estimula la capacitat del sistema immunitari per atacar les cèl·lules canceroses.

En l’assaig, promogut pel Grup Espanyol de Càncer de Pulmó, s’han inclòs 40 pacients als quals s’ha administrat carboplatí i pemetrexed com a quimioteràpia, combinat amb l’atezolizumab.

La ‘quimioimmunoteràpia’

Els resultats de l’estudi mostren que amb la ‘quimioimmunoteràpia’ gairebé tots els pacients que responen a sistèmicament també ho fan al cervell. Tant és així que, destaquen, més del 40% dels pacients van reduir parcialment o totalment la malaltia.

A més, va mantenir estables les metàstasis del cervell uns set mesos, més del doble que amb el tractament convencional.

Tradicionalment, fins ara, abans de començar la quimioteràpia, aquests pacients es tractaven amb radioteràpia cranial, fet que suposava retardar el tractament sistèmic que ataca la malaltia fora del cervell i està associat amb un deteriorament neurocognitiu, expliquen els investigadors.

El càncer de pulmó és el tumor sòlid que més habitualment causa metàstasi al cervell.

Tant és així que gairebé una quarta part dels pacients diagnosticats presenten ja metàstasis cerebrals en el moment del diagnòstic.

Notícies relacionades

Que es retardi l’aplicació del tractament sistèmic desafortunadament té un impacte negatiu en el funcionament neurològic, especialment quan la disseminació del tumor obliga a aplicar la radioteràpia a tot el cervell, afegeixen.

«La combinació de ‘quimioimmunoteràpia’ que utilitzem en aquest estudi ha demostrat ser eficaç tant al cervell com a la resta del cos i ens permet posposar l’ús de la radioteràpia cerebral. A més, podem continuar administrant la ‘quimioimmunoteràpia’ fins i tot quan s’ha hagut d’administrar la radioteràpia, cosa que ens permet actuar sobre la malaltia de tot el cos en tot moment», apunta Ernest Nadal, cap del grup d’investigació a tumors toràcics de l’Idibell i l’Institut Català de Oncologia (ICO).