Reunió entre governs a Palau

El nou finançament de Catalunya es convertirà en un acord «bilateral» entre governs dilluns que ve

El president de la Generalitat, Salvador Illa, con la consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque

El president de la Generalitat, Salvador Illa, con la consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque / Rubén Moreno / Govern

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +
Iván Gil
Iván Gil

Periodista

Especialista en Política

Ubicada/t a Madrid

ver +

El Govern i la Generalitat estan ultimant l’acord que sancionaran dilluns vinent en la comissió bilateral Estat-Generalitat sobre el nou finançament de Catalunya. En virtut de l’acord aconseguit amb ERC per investir el president Salvador Illa, l’executiu català acudeix a la cita amb la voluntat d’establir les bases del nou model, que estarà basat en el principi d’ordinalitat i comptarà amb una quota de solidaritat, i amb el propòsit d’avançar en l’encaix legal perquè Catalunya estigui en disposició de recaptar l’IRPF el 2026.

Com ha avançat EL PERIÓDICO, en la cimera al Palau de la Generalitat es pactarà que es registri al Congrés dels Diputats una proposició de llei impulsada per ERC perquè aquest impost pugui ser gestionat per l’Agència Tributària de Catalunya. La consellera i portaveu de l’executiu català, Sílvia Paneque, ha concretat en la roda de premsa posterior al Consell Executiu que en la cita també s’elevarà el pacte entre partits a un acord «bilateral» entre els dos governs, com una manera de donar rang a la mesura i de blindar-la institucionalment, un gest que requerien els republicans.

Que la portaveu del Govern hagi utilitzat el concepte d’«acord bilateral» no és menor tenint en compte que la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, va assegurar a finals de juny en una entrevista al Grup Prensa Ibérica que no es firmaria un model per a Catalunya «al marge d’una reforma» del model per a totes les comunitats. A més, la també vicepresidenta ha defensat que el reconeixement de les singularitats es farà extensiu a la resta d’autonomies i que, per tant, no serà una concessió exclusiva a la Generalitat governada per Illa.

En plena tempesta en el PSOE i en el Govern per la trama de corrupció que implica Koldo García, José Luis Ábalos i Santos Cerdán, el Govern vol anar amb cautela i no donar res per descomptat fins dilluns, i tampoc vol aclarir si Illa oficiarà el conclave. Malgrat això, Paneque ha explicat que l’administració catalana també contempla reforçar encara més l’Agència Tributària de Catalunya per poder gestionar l’IRPF, però també altres impostos. La consellera ha insistit que ja ha augmentat la plantilla durant la campanya de la renda i així es continuarà fent» quan es vagin assumint més tributs.

Notícies relacionades

Per la seva banda, la portaveu del Govern, Pilar Alegría, ha emmarcat l’acord que naixerà en la comissió bilateral en la «lògica de la normalització democràtica» i en l’ambient de «cogovernança» que desplega el PSOE des del Govern. «L’ambient és positiu, molt constructiu i ara ens correspon reunir-nos amb Catalunya, com per descomptat es continuaran tenint reunions també bilaterals amb la resta dels territoris», ha puntualitzat.

La rèplica a Ayuso

Tot i que no sol respondre des del faristol del Govern als desafiaments dialèctics dels dirigents rivals, Paneque ha fet una excepció amb la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, que ha tornat a carregar contra el finançament singular que negocia Catalunya. «Ens volem allunyar del soroll poc fèrtil», ha etzibat, a més de convidar la dirigent popular a «centrar-se en la gestió» a la seva comunitat autònoma de la mateixa manera que ho fa el Govern de la Generalitat amb el dia a dia dels catalans. «Cada un es defineix a través de les seves expressions. Ayuso viu còmoda amb el soroll, la confrontació amb Catalunya i intentar desestabilitzar Espanya, cosa sorprenent per les seves expressions d’estima al país», ha rematat.

Ayuso viu còmoda amb el soroll, la confrontació amb Catalunya i intentar desestabilitzar Espanya, cosa sorprenent per les seves expressions d’estima al país

Sílvia Paneque

Portaveu del Govern