Junta de portaveus

El Parlament ajorna per segona vegada que Illa comparegui per la corrupció en el PSOE

El PSC, ERC i els Comuns tomben les propostes de Junts, el PP i Vox perquè el president reti comptes en el pròxim ple

Illa compareixerà pel cas Cerdán al Parlament després que Sánchez ho faci al Congrés

Salvador Illa amenaça Alejandro Fernández amb una denúncia per vincular-lo al cas Koldo

Illa en el Parlament este jueves

Illa en el Parlament este jueves / JORDI OTIX

3
Es llegeix en minuts
Gisela Boada
Gisela Boada

Redactora

ver +

El Parlament, a través de la junta de portaveus, ha tornat a rebutjar aquest dimarts que el president de la Generalitat, Salvador Illa, comparegui en el pròxim ple per donar explicacions sobre els casos de corrupcióque esquitxen el PSOE. En total s’han presentat tres sol·licituds impulsades per Junts, el PP i Vox que reclamen que Illa aclareixi si coneixia o mantenia alguna relació amb el presumpte entramat corrupte que afecta el PSOE i membres destacats dels últims governs socialistes. Les propostes han sigut rebutjades pel PSC, ERC i els Comuns, després que la representant del Govern demanés que la compareixença tingués lloc en l’últim ple de juliol. És a dir, que s’ajornés.

És la segona vegada que es frena aquesta iniciativa, ja que fa dues setmanes la junta també va rebutjar una iniciativasimilar presentada per Junts, que només van recolzar els populars, Vox i la CUP. Llavors, la formació independentista va demanar alterar l’ordre del dia del ple de l’1 de juliol perquè Illa pogués retre comptes sobre la crisi del PSOE. La proposta va ser tombada per la majoria formada pel PSC i els seus socis d’investidura: ERC i els Comuns. En aquella reunió, els tres grups van justificar la seva negativa argumentant que el Govern els havia assegurat que Illa compareixeria en la següent sessió plenària, prevista per al 15 de juliol, al·legant «problemes d’agenda» en l’anterior. Així ho va transmetre també la representant del Govern a la Junta.

Des del PSC i els Comuns van reiterar que no tenien intenció de bloquejar la seva compareixença, i el mateix Govern va remarcar que Illa està disposat a acudir a la Cambra «sempre que el Parlament l’hi demani», és a dir, no va assegurar que ho fes motu proprio. Ara el compromís és deixar-ho per a l’últim ple, però segons expliquen fonts parlamentàries, l’Executiu té predisposició a retre comptes. En la pròxima junta de portaveus, no obstant, s’haurà de tornar a votar la petició. Aleshores, el president del Govern, Pedro Sánchez, ja haurà comparegut al Congrés pel mateix cas.

Illa ha reiterat en diverses ocasions el seu desconeixement sobre la trama destapada per un informe de l’UCO i ha defensat la seva «tolerància zero» amb la corrupció. En l’últim ple, va protagonitzar un tens intercanvi de retrets amb el líder del PP català, Alejandro Fernández, després que aquest l’acusés d’haver intervingut amb Koldo García –investigat per corrupció– per tancar una compra milionària de mascaretes amb una suposada empresària xinesa anomenada Chili, que estaria en recerca i captura, tot segons Fernández.

Notícies relacionades

L’acusació es basava en una conversa recollida a l’informe de l’UCO en què Koldo esmenta presumptes contactes d’Illa durant la seva etapa com a ministre de Sanitat, en plena pandèmia. El cap de l’Executiu va respondre amb contundència: «És completament fals el que ha dit. No he parlat mai amb cap Chili», i va amenaçar d’emprendre mesures legals contra el líder del PP català.

Aquesta mateixa setmana, el president ha tornat a defensar la seva innocència en una entrevista: «Que continuïn revisant fins a la sacietat, no tinc res a amagar […] No sé qui és Chili, no vaig parlar amb aquesta persona que respon a aquest acrònim». També es va referir a la seva gestió en el Ministeri de Sanitat: «Totes les compres estan auditades. Es van realitzar en moments delicats, però amb correcció i sota el marc de l’estat d’alarma». Illa va tornar a carregar contra les insinuacions del PP: «Creu el lladre que tots són de la seva condició. Això sí que ho dic amb base fàctica».