El càncer de pell més agressiu

La Vall d’Hebron obre la porta que un melanoma passi de ser agressiu a tenir un bon pronòstic

El Clínic busca finançament per a les primeres immunoteràpies CAR-T d’Espanya contra tumors sòlids

La reconstrucció mamària després d’un càncer: «Ja no abaixo la vista al mirar-me al mirall»

La Vall d’Hebron obre la porta que un melanoma passi de ser agressiu a tenir un bon pronòstic

El Periódico

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Investigadors del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) han demostrat que reduir l’activitat de l’oncogèn MYC en un melanoma modifica el perfil d’expressió gènica de les cèl·lules tumorals, fent que el tumor passi de ser agressiu a ser similar al de pacients amb tumors de bon pronòstic.

El melanoma cutani, el càncer de pell més agressiu, és el cinquè càncer més diagnosticat a Europa i una de les causes més freqüents de mort per càncer. La seva incidència i les tendències de mortalitat estan augmentant. El 2020, més de 105.000 persones van ser diagnosticades i 16.000 van morir a causa d’aquesta malaltia en països de la Unió Europea. La principal raó de l’alta taxa de mortalitat associada amb el melanoma és la seva naturalesa altament agressiva i metastàtica.

Tot i que el desenvolupament de noves teràpies ha millorat la supervivència de pacients amb melanoma, una alta proporció no se’n beneficien a causa de resistències innates o adquirides, cosa que genera una necessitat imperiosa de nous tractaments.

En condicions normals, MYC és un factor de transcripció que regula l’activació de gens relacionats amb la divisió de les cèl·lules de manera ordenada. No obstant, aquesta activitat està desregulada en la majoria dels càncers humans, de manera que MYC impulsa la transcripció de gens relacionats amb el creixement descontrolat de les cèl·lules tumorals i de gens involucrats en el desenvolupament de metàstasi i de recidives.

Per aquest motiu, MYC és un objectiu molt buscat en el tractament del càncer. La molècula Omomyc, desenvolupada al VHIO a través de la seva ‘spin-off’ Peptomyc, és una miniproteïna terapèutica capaç d’inhibir el gen MYC.

«Es tracta de la primera miniproteïna dirigida a MYC que ha superat amb èxit un assaig fase I els resultats del qual han demostrat que és capaç d’inhibir la funció d’aquest oncogèn d’una manera segura i efectiva», explica la doctora Laura Soucek, professora ICREA, codirectora del Programa d’Investigació Translacional i Preclínica i cap del Grup de Modelització de Teràpies Antitumorals del VHIO.

La desregulació de MYC en melanoma

En un melanoma, la desregulació de MYC que implica una sobreexpressió de la proteïna s’associa a més agressivitat del tumor i a diverses vies d’adquisició de resistència a tractaments. Per tant, la inhibició de MYC sembla prometre un impacte terapèutic important en tots aquests contextos.

En aquest estudi, publicat a la revista científica ‘Genes&Development’, els investigadors han demostrat que «reduir l’empremta transcripcional de MYC gràcies a l’expressió transgènica d’Omomyc dona com a resultat una reducció important del creixement del tumor i una anul·lació clara de la seva capacitat metastàtica, independentment de la mutació que presenti el melanoma», explica el doctor Mariano F. Zacarías-Fluck, investigador del Grup de Modelització de Teràpies Antitumorals del VHIO i primer autor de l’estudi.

«Hem vist que, a l’inhibir MYC, deixen de transcriure’s els gens relacionats amb el creixement i la proliferació cel·lular, i el perfil d’expressió gènica de les cèl·lules tumorals canvia i passa de ser agressiu a tornar-se similar al que presenten pacients de melanoma amb bon pronòstic, cosa que ens porta a avaluar el potencial terapèutic d’aquest enfocament per tractar pacients de melanoma», diu Soucek.

Els investigadors van realitzar aquest estudi inicialment ‘in vitro’ en nou línies cel·lulars de melanoma amb diferents tipus de mutacions. L’expressió d’Omomyc a les cèl·lules tumorals va reduir els nivells de MYC i va disminuir significativament la proliferació de les cèl·lules en totes les línies, independentment del perfil mutacional del tumor, i també va induir la mort cel·lular.

Notícies relacionades

Els resultats dels models ‘in vitro’ van portar els investigadors a estudiar l’efecte d’Omomyc en dos models de ratolins de dos tipus de melanoma molt agressius. «En conjunt, els resultats de l’estudi en model animal mostren que Omomyc redueix la proliferació de cèl·lules de melanoma i provoca la regressió del tumor ‘in vivo’, redueix la seva capacitat metastàtica i prevé la seva recurrència després de l’extirpació quirúrgica del tumor primari», explica Zacarías-Fluck.

Així, els resultats d’aquest estudi suggereixen que la inhibició de MYC a través de la miniproteïna terapèutica Omomyc podria tenir un benefici clínic en pacients amb melanoma, si bé això s’haurà d’avaluar en assajos clínics futurs.