L’impacte psicològic de la malaltia

La reconstrucció mamària després d’un càncer: «Ja no abaixo la vista al mirar-me al mirall»

Dos pacients que van superar un tumor al pit destaquen els beneficis de l’operació

La reconstrucció mamària després d’un càncer: «Ja no abaixo la vista al mirar-me al mirall»

Elisenda Pons

  • Càncer de mama: La reconstrucció del pit amb sensibilitat al mugró s’obre camí en les cirurgies

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Una mastectomia (l’extirpació d’un o dos pits) després d’un càncer de mama té un gran impacte psicològic en la dona. «Jo, al veure’m al mirall, abaixava la vista», relata Maria Àngels Corominas, de 73 anys. Aquesta dona, pacient de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, va passar per tres càncers de mama. En la tercera operació, fa cinc anys, li van reconstruir les dues mames. «Ara sento alegria al mirar-me», explica. Reconeix que per fer front a un procés com el seu es necessita «acompanyament» d’un professional de la salut mental.

L’Hospital de Sant Pau (Barcelona) acull des d’avui i fins divendres la 20a edició del Barcelona Breast Meeting (BBM), el congrés de cirurgia mamària de referència a Europa. «Jo em vaig sotmetre a aquesta operació [la reconstrucció de les dues mames] per salut. Em van fer la reconstrucció traient teixit de l’estómac», explica Corominas. Després d’aquesta intervenció va acudir a una clínica de cirurgia estètica per fer-se un tatuatge de dos mugrons, una tècnica que el sistema de salut públic català va incorporar fa pocs anys a la cartera de serveis.

Sensibilitat al mugró

A Corominas, a més, l’hospital públic de Sant Pau li va aplicar una tècnica nova: la reinnervació del mugró (la connexió de nervis d'aquest), que garanteix la sensibilitat erògena. Els hospitals barcelonins de Sant Pau i del Mar realitzen una reinnervació immediata al 75% de les dones que es fan una reconstrucció mamària després de l’extirpació per un tumor.

«Ara, quan fa fred, noto com el meu pit s’endureix. Abans era com suro», relata Corominas. La reinnervació del mugró permet a les dones disfrutar més de la seva sexualitat. Segons Jaume Masià, director del Servei Mancomunat de Cirurgia Plàstica Hospital de Sant Pau-Hospital del Mar (que organitza el BBM) gràcies a la reinnervació, la pacient «integra molt més ràpidament aquest pit, redueix l’estigma de l’amputació i millora l’autoestima i la sexualitat».

Igual que la Maria Àngels, Mercè Borràs, de 71 anys, és també una pacient de Sant Pau que va superar un càncer de mama. «A mi em van operar als 45 anys i no vaig sentir la necessitat de reconstruir-me. Ho vaig deixar passar», reconeix. No obstant, la seva postura va anar canviant amb el temps. «Cada matí i cada nit veia que el meu cos no era igual. Em van operar i em va canviar el caràcter. Abans veia les coses d’una altra manera», assegura.

Notícies relacionades

A ella li van reconstruir el pit el 2002, any en què no existia la tècnica de la reinnervació del mugró, per la qual cosa a ella no l’hi han fet, a diferència de la Maria Àngels. «Jo abans de la reconstrucció em veia mutilada». Com també destaca el doctor Masià, és important realitzar les reconstruccions mamàries immediatament després de l’extirpació del pit. A Espanya, es realitza en el 50% dels casos (un 60% a Catalunya), però els metges demanen elevar aquest percentatge al 70%.

Per a dones com la Mercè, una reconstrucció mamària afecta l’estat anímic, però també altres aspectes de la vida, com per exemple «el laboral». «Em va ajudar a no sentir-me inferior», relata