Es detecten menys casos

La covid-19 encara incideix en el diagnòstic i tractament de la tuberculosi

«Tot el progrés aconseguit fins a l’any 2019 s’ha alentit, estancat o revertit», adverteix l’Hospital de Sant Pau

  • L’amenaça de la tuberculosi creix a causa de la covid

  • Una interna del centre de tuberculosi de Barcelona: «El primer que faré al sortir és viure»

La covid-19 encara incideix en el diagnòstic i tractament de la tuberculosi
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La pandèmia de covid-19 encara perjudica l’accés al diagnòstic i al tractament de la tuberculosi, segons ha informat aquest divendres l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, en el marc del Dia Mundial de la Tuberculosi.

«Tot el progrés aconseguit fins a l’any 2019 s’ha alentit, estancat o revertit», ha assegurat la coordinadora d’Infeccions Nosocomials de la Unitat de Malalties Infeccioses de Sant Pau, Virginia Pomar.

Els experts han destacat en un comunicat que «l’impacte més immediat» ha sigut una baixada global en el nombre de casos declarats: els set milions del 2019 han passat a ser 5,8 milions el 2020, unes xifres que no es registraven des del 2012.

Des de l’hospital, han remarcat la importància de conscienciar la població que aquesta patologia «continua sent molt present» i que «cal sospitar-la» per poder donar un diagnòstic i un tractament precoços.

En el cas concret de Catalunya, l’impacte de la pandèmia «ha anat en la mateixa línia»: el 2020, la notificació de casos de tuberculosi va descendir un 23,4% en comparació amb les xifres de l’any 2019.

També «s’han retardat els diagnòstics i, per tant, els tractaments, i ha disminuït el nombre d’estudis de contacte i augmentat la mortalitat».

Les dades de l’Hospital de Sant Pau també han reflectit aquest menor diagnòstic de casos confirmats microbiològicament, i se n’han detectat només 20 (amb una mitjana d’edat de 43 anys), el 55% en població immigrant i el 35% en pacients amb comorbiditats.

Notícies relacionades

«Aquesta situació planteja molts reptes en el monitoratge, el control i el seguiment dels casos de tuberculosi, als quals cal sumar problemes socials per l’augment de la vulnerabilitat i efectes apareguts arran de la pandèmia», ha explicat el responsable de la consulta d’Infeccions Respiratòries del Servei de Pneumologia i Al·lèrgia de Sant Pau, David de la Rosa.

En aquest sentit, els experts destaquen que les claus per a un adequat control i prevenció de la tuberculosi seran establir millores en la salut pública, enfortir la tasca coordinada de la xarxa de vigilància epidemiològica i de tota la xarxa assistencial, dissenyar activitats que facilitin el tractament de la tuberculosi activa, els cribratges en poblacions vulnerables i de més incidència, i la detecció i tractament de la infecció tuberculosa latent.