Ciència

L’OMS llança un pla per accelerar el desenvolupament de la vacuna contra la tuberculosi

Els experts creuen que la vacuna pot «canviar les regles del joc», però no han de ser l’única solució

L’OMS llança un pla per accelerar el desenvolupament de la vacuna contra la tuberculosi
6
Es llegeix en minuts
Europa Press

El director general de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha anunciat la posada en marxa d’un nou Consell Accelerador de Vacunes contra la Tuberculosi seguint l’exemple de la covid-19, quan es va aconseguir desenvolupar una vacuna totalment nova en tan sols un any.

Segons ha ressaltat Tedros durant la jornada ‘Acabar amb la tuberculosi: ¿com aconseguir-ho?’, celebrada aquest dimarts dins de les activitats del Fòrum Econòmic Mundial de Davos (Suïssa), aquest consell facilitarà l’autorització i l’ús de noves vacunes contra la tuberculosi, «i accelerarà la coordinació entre finançadors, organismes mundials, governs i pacients per identificar i superar els obstacles al desenvolupament de vacunes contra la tuberculosi».

Lliçó de la covid

«Una de les lliçons més importants de la resposta a la pandèmia de covid-19 és que les intervencions sanitàries innovadores poden portar-se a terme ràpidament si se’ls dona prioritat política i es financen adequadament. Els reptes que plantegen la tuberculosi i la covid-19 són diferents, però els ingredients que acceleren la ciència, la investigació i la innovació són els mateixos: inversió pública urgent i anticipada, suport de la filantropia i compromís del sector privat i les comunitats. Creiem que el camp de la tuberculosi es beneficiarà d’una coordinació similar d’alt nivell», ha assenyalat Tedros.

No s’ha autoritzat cap nova vacuna contra la tuberculosi en 100 anys. De fet, la BCG és actualment l’única vacuna autoritzada contra la malaltia. Tot i que ofereix una eficàcia moderada en la prevenció de formes greus de tuberculosi en lactants i nens petits, no protegeix adequadament els adolescents i adults, que representen prop del 90% dels casos arreu del món.

Tanmateix, les perspectives de noves vacunes eficaces contra la tuberculosi han millorat en els últims anys, amb almenys 16 vacunes candidates en fase de desenvolupament, tal com ha recordat Tedros.

El màxim dirigent de l’OMS ha afirmat que moltes de les vacunes contra la tuberculosi en investigació ja eren candidates abans de la pandèmia, però que «tothom es va centrar a trobar una vacuna contra la covid-19, per la qual cosa se’n va accelerar el desenvolupament, mentre algunes de tuberculosi fa dècades que es desenvolupen».

Per això, Tedros ha reclamat «un compromís renovat i un sentit d’urgència» per accelerar la vacuna contra la tuberculosi. «Es pot desenvolupar. Si es va fer per a la covid-19 està clar que es pot fer també per a la tuberculosi. Si utilitzem les lliçons de la covid-19, és possible», ha insistit.

La vacuna «canviarà les regles del joc»

Un estudi encarregat per l’OMS el desembre del 2022 va estimar que, en 25 anys, una vacuna amb una eficàcia del 50% en la prevenció de la tuberculosi entre adolescents i adults podria evitar fins a 76 milions de nous casos, 8,5 milions de morts, 42 milions de tractaments amb antibiòtics i 6.500 milions de dòlars (6.023 milions d’euros) en costos per a les llars afectades per la tuberculosi, especialment per als més pobres i vulnerables.

En el cas que la seva eficàcia fos del 75%, es podrien evitar fins a 110 milions de nous casos de tuberculosi i 12,3 milions de morts. L’estudi suggereix a més que cada euro invertit en una vacuna amb una eficàcia del 50% podria generar un rendiment econòmic de sis euros en termes de costos sanitaris evitats i augment de la productivitat.

Tant el ministre de Sanitat de l’Índia, Mansukh Mandaviya, com la congressista de les Filipines Gloria Macapagal Arroyo han coincidit que la vacuna contra la tuberculosi podria «canviar les regles del joc». «Igual com les vacunes van canviar les regles del joc en la lluita contra la covid-19, advoquem per aprovar una nova vacuna contra la tuberculosi per al 2025 i posar-la a disposició d’adults i adolescents als països afectats per la tuberculosi. L’Índia està plenament preparada i en una fase avançada per portar això endavant», ha indicat Mandaviya.

En la mateixa línia, el director de l’organització Wellcome Trust, Jeremy Farrar, ha defensat que la vacuna contra la tuberculosi «canviaria les regles del joc», però ha reiterat que han d’estar acompanyades d’altres eines, com les proves diagnòstiques o sistemes sanitaris «forts».

Farrar ha assegurat que «per primera vegada» en la seva carrera sent que aquesta dècada pot suposar «un veritable canvi» en la lluita contra la tuberculosi, però ha instat a no esperar a la vacuna. «No sabem quan la tindrem. Les vacunes canviaran les regles del joc, però quan siguin integrades dins d’un tot», ha remarcat.

La tuberculosi, «la malaltia dels pobres»

El 2021, més de 10 milions de persones van emmalaltir de tuberculosi. Malgrat ser una malaltia prevenible i guarible, al voltant d’1,5 milions de persones moren de tuberculosi cada any, cosa que la converteix en la principal causa de mort infecciosa al món.

En el seu informe anual, publicat a l’octubre, l’OMS va advertir d’un augment del 4,5% dels casos de tuberculosi el 2021 en comparació amb el 2020, a causa de les conseqüències de la pandèmia de covid-19. En total, van emmalaltir un total de 10,6 milions de persones i 1,6 milions van morir (incloses 187.000 entre els seropositius).

La tuberculosi està causada pel bacteri ‘Mycobacterium tuberculosis’ i sol afectar els pulmons. Es propaga per l’aire quan les persones amb tuberculosi pulmonar tussen, esternuden o escupen. Una persona només necessita inhalar uns quants gèrmens per infectar-se.

La tuberculosi és la principal causa de mort entre les persones amb el VIH i també una de les principals responsables de la resistència als antimacrobians.

La majoria de les persones que emmalalteixen de tuberculosi viuen en països d’ingressos baixos i mitjans, però és present arreu del món. Aproximadament la meitat de les persones amb aquesta malaltia es troben a vuit països: Bangladesh, la Xina, l’Índia, Indonèsia, Nigèria, el Pakistan, les Filipines i Sud-àfrica.

Arran d’aquestes dades, Tedros ha denunciat que la tuberculosi «és la malaltia dels pobres», mentre que els països rics, en els quals ja és pràcticament testimonial, no dediquen prou recursos ni atenció.

«Sembla que no és el problema dels països rics. És un patró que hem vist una vegada i una altra. El 2014, quan l’Ebola va entrar a les fronteres dels països rics, tothom es va tornar boig, amb un sol cas. Amb la covid-19 va ser la mateixa reacció. ¿Quan deixarem aquest comportament? La tuberculosi ha de ser un problema global. El món hauria de començar a ajudar a tota la humanitat perquè som una gran família», ha esgrimit.

Notícies relacionades

Al fil, el director executiu del Fons Mundial de Lluita contra la Sida, la Tuberculosi i la Malària, Peter Sands, ha carregat contra els països rics per l’escàs progrés en la lluita contra aquesta malaltia: «N’hauríem d’estar avergonyits. És una malaltia que ha estat entre nosaltres durant temps i hem demostrat que es pot erradicar, però hem permès que milions de persones en països pobres continuïn posant-se malaltes i morint».

Com a aspecte positiu, Sands ha apuntat que en els últims anys s’està percebent més «voluntat política» contra la tuberculosi. «Tenim una nova generació d’eines, l’esperança d’una vacuna, tenim millors medicaments per a la tuberculosi resistent a medicaments... Però el meu temor és que tenir millors eines no serà suficient si no tenim determinació», ha reblat.