Biomarcadors del càncer
L’Hospital de Bellvitge llança un programa per millorar el diagnòstic de tumors
Els sanitaris utilitzaran eines d’intel·ligència artificial i ‘deep learning’ per millorar el diagnòstic i tractament de malalties
Localitzar un tumor, predir la seva evolució i planejar el seu tractament depèn moltes vegades d’uns píxels gairebé imperceptibles que es reflecteixen en les proves habituals de diagnòstic com, per exemple, una ressonància magnètica o un TAC. L’Hospital de Bellvitge ha posat en marxa un nou programa per millorar la detecció d’aquests biomarcadors mitjançant eines com, per exemple, la intel·ligència artificial i el ‘deep learning’. La iniciativa, finançada a través de fons europeus, aspira a situar Catalunya com una de les comunitats pioneres en l’ús d’aquest tipus d’eines.
El projecte estarà encapçalat per una vintena d’investigadors de l’equip de Radiologia i Medicina Nuclear del Servei de Diagnòstic per la Imatge de l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB). «Hem vehiculat aquest projecte a preguntes clíniques generades pels equips de radiologia, medicina nuclear i metges experts en patologies molt concretes, incloent-hi patologia tumoral i malalties com la fibrosi pulmonar, esclerosi múltiple, artritis reumatoide i trasplantament renal», explica el Dr. Nahum Calvo, director clínic del Servei de Diagnòstic per la Imatge de l’Hospital Universitari de Bellvitge. «Aquesta informació, combinada amb la intel·ligència artificial, és la que ens permetrà prendre les millors decisions clíniques en el present i en el futur», afegeix l’especialista.
«Aquesta informació ens permetrà prendre les millors decisions clíniques»
Nahum Calvo
La investigació arrencarà estudiant les dades de pacients atesos al llarg dels anys a l’Hospital de Bellvitge. La seva anàlisi permetrà identificar alguns marcadors rellevants per continuar estudiant, d’una banda, les pistes que faciliten el diagnòstic i, d’altra banda, els tractaments més eficaços. Segons expliquen els impulsors d’aquest projecte, aquest procés permetrà realitzar un diagnòstic més precoç del càncer i altres patologies, conèixer el seu grau d’agressivitat, i fins i tot optimitzar l’aplicació de nous tractaments terapèutics, i avançar-se als efectes secundaris tenint en compte cada pacient.
Projecte pioner
Notícies relacionadesAquest projecte, segons expliquen des de l’hospital, és pioner en el sistema de salut català. «El fet que s’incorpori una metodologia de treball estructurada per obtenir aquests biomarcadors i una plataforma per desenvolupar software és absolutament singular i únic», argumenta el Dr. Calvo. «Aquest projecte situa Catalunya a l’avantguarda de la generació de coneixement i també de la innovació en biomarcadors d’imatge», afegeix l’especialista.
L’Hospital Universitari de Bellvitge està treballant per transformar el model actual de diagnòstic per la imatge a un que incorpori el pacient al centre de l’atenció. «Estem incorporant l’experiència de pacient –la suma de totes les interaccions que influeixen en les percepcions del pacient durant tota l’atenció rebuda– en projectes de diagnòstic per la imatge», ha explicat Calvo.
- Mia Carol: "No em vaig sentir culpable. Sé que no vaig fer res malament"
- LA GRAN CITA NÀUTICA BCN encén el ‘far al món’ en la inauguració de la Copa Amèrica
- Fenomen extrem als EUA Florida pateix el Milton però evita el pitjor escenari
- L’esquerra s’imposa a la ‘sociovergència’
- La ‘BCN dels 5 milions’ hauria d’anar més enllà del que necessita Barcelona"
- Paritàries i en català
- SANITAT Salut pretén vacunar de la grip i la Covid el 75% dels més grans de 60 anys
- Violència de gènere El 75% d’usuàries de videojocs pateixen discriminació masclista
- Sector alimentari La Fageda amplia la seva gamma de postres i fa el salt a Madrid i a València
- Videojocs Els creadors del ‘Candy Crush’ planegen 47 acomiadaments a Barcelona