Xifres del 2022
Catalunya augmenta en un 27% els trasplantaments d’òrgans i bat tots els seus rècords
L’any passat també va ser el segon millor any de la història en nombre de donants: n’hi va haver 357 i només cinc procedien d’accidents de trànsit
Catalunya ha tornat a batre tots els seus rècords al realitzar l’any passat un total de 1.346 trasplantaments d’òrgans, un 26,6% més que el 2021. Tots els hospitals catalans van arribar als seus màxims històrics. El sistema sanitari públic català mai havia arribat a aquesta xifra, feta pública aquest dijous per l’Organització Catalana de Trasplantaments (Ocatt). Catalunya és líder d’Espanya en trasplantaments i una de les primeres regions del món. Espanya i els EUA són els països que més donen i trasplanten del món. A Catalunya, l’Hospital de la Vall d’Hebron ha tornat a ser líder de trasplantaments amb 363 fets (312 en adults i 51 en nens) l’any passat.
A més, el 2022 va ser el segon millor any de la història de Catalunya en donants cadàver d’òrgans vàlids: n’hi va haver 357, i només cinc procedien d’accidents de trànsit. Quinze més estaven en situació de «posteutanàsia» i van permetre fer 56 trasplantaments d’òrgans. La donació va ser un 24% més gran que el 2021, gràcies a l’«esforç» dels donants i les famílies. El perfil de la persona que dona és un home de 60 anys que mor en asistòlia per un accident cerebrovascular.
«Aquestes xifres estratosfèriques donen a entendre que el nostre sistema de trasplantaments entra en un nivell de maduresa molt alt», ha destacat el director de l’Ocatt, Jaume Tort, en roda de premsa. Però, a més que ha augmentat la complexitat clínica i s’han millorat les tècniques quirúrgiques (per exemple, ara s’utilitza la cirurgia robòtica en el trasplantament de ronyó), el que aquestes xifres demostren també és la «generositat» de la societat catalana i el gran «sentiment d’altruisme».
Dels 1.346 òrgans trasplantats a Catalunya, 949 van ser ronyons; 203, fetge; 54, cors; i 107, pulmons. Es van fer, a més, 61 trasplantaments pediàtrics, una xifra també rècord, i Tort ha destacat que «no hi ha llista d’espera infantil» per accedir a un trasplantament.
Paral·lelament, uns 15.929 pacients es van beneficiar dels teixits distribuïts pel Banc de Sang i Teixits. Hi va haver 2.665 teixits obtinguts de 1.749 donants el 2022. Aquesta donació va augmentar un 14,8% respecte al 2021 i els teixits obtinguts es van incrementar un 14,5% respecte al 2021.
A Catalunya es van produir a més un 17% de negatives a donar, una xifra «molt baixa». Això vol dir que un 83% de les famílies han accedit al trasplantament. «Volem agrair [aquestes xifres] a la societat, a aquestes persones que ho han perdut tot però que són capaces de pensar en els altres», ha destacat Teresa Pont, directora del programa de trasplantaments de la Vall d’Hebron. Catalunya ha aconseguit fer trasplantaments de gairebé quatre òrgans per donant.
Trasplantament de ronyó
El trasplantament que més destaca és el de ronyó. Catalunya va realitzar el 2022 un total de 949 trasplantaments d’aquest òrgan. A més, per accedir a un trasplantament, de l’òrgan que sigui, hi ha molt poca llista d’espera, uns 40 o 45 pacients, la qual cosa és «mínima», segons Tort. «És una magnífica notícia poder trasplantar en tan poc temps», ha dit. Ara mateix, hi ha 1.192 persones en llista d’espera per ser trasplantades a Catalunya.
A Catalunya hi va haver el 2022 un total de 178 donants vius de ronyó, un 22,8% més que el 2021. La majoria dels donants vius són dones (63%), amb una edat mitjana de 57 anys. Per la seva banda, la majoria dels receptors de donants vius són homes (un 66%).
«El trasplantament renal implica una millor qualitat de vida, és la millor opció terapèutica per a aquests malalts. A més, si es fa preventivament, evita la diàlisi. Aquest any el trasplantament renal ha superat totes les expectatives, cosa que demostra que la societat és molt generosa i hi ha un sentiment d’altruisme molt alt», ha dit Mireia Musquera, del programa de trasplantaments del Clínic.
Al costat d’ella hi havia un pacient trasplantat de ronyó, Francisco Caballero. «Tinc unsentiment d’agraïment a famílies i metges que fan una feina tan ingent perquè nosaltres puguem tornar a viure», ha dit. És un pacient crònic des de fa 35 anys i ha passat per tres trasplantaments. Junt amb la seva dona va entrar en un programa de trasplantament creuat (perquè tots dos eren incompatibles) i els metges van aconseguir finalment un «trasplantament triple de parella» que li va salvar la vida.
Manel Balcells Departament de Salut Hospital de Bellvitge Hospital del Mar Hospital Clínic Hospital Vall d'Hebron Sanitat pública Hospitals Trasplantaments Médicos
- Sant Joan de Déu qüestiona que els instituts comencin classe a les vuit
- Un Madrid indolent pateix una patacada sense excuses a Lilla
- Política social El Govern utilitza 31 milions de l’excedent de tresoreria per a vivenda social
- L’edifici pioner del 22@ es converteix en hospital
- Pilar Díaz cedeix a Eduard Sanz la vara de comandament
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Un Madrid indolent pateix una patacada sense excuses a Lilla
- El Girona es derrota a si mateix
- L’Ineos Britannia, a un triomf de lluitar per la Copa Amèrica
- El desencant dels menjadors de pipes