La sanitat pública a Catalunya

Urgències saturades a l’Hospital Moisès Broggi: una infermera per a 22 pacients

Els metges denuncien «nivells de càrrega insuportables» perquè falten llits i sanitaris

  • El Zendal català: l’hospital satèl·lit del Moisès Broggi és buit i sense malalts per la falta de personal

Urgències saturades a l’Hospital Moisès Broggi: una infermera per a 22 pacients

Elisenda Pons

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

La caiguda de la grip i de la covid-19 a Catalunya no està descongestionant les urgències dels hospitals. La majoria segueixen amb molta pressió, a nivells d’altres hiverns prepandèmics. Si la setmana passada va ser notícia la saturació de les urgències de l’Hospital del Mar de Barcelona, on alguns pacients havien d’esperar fins a 90 hores per ser traslladats a planta, aquesta ho són les urgències de l’Hospital Moisès Broggi, a Sant Joan Despí, amb uns passadissos que aquest dimecres eren plens de malalts per falta de llits. Com passa en altres centres sanitaris és, majoritàriament, gent gran amb alguna patologia prèvia que es contagia d’algun virus respiratori i es descompensa.

«Hi ha uns nivells de càrrega insuportable. Hi ha dies que falten infermeres, cosa que fa difícil atendre bé la gent bé», denuncien els metges que treballen a urgències del Moisès Broggi. Les urgències són plenes de covid i grip, «com tota la vida». «Sempre hem tingut gent als passadissos. Perquè també falten llits: per això hi ha gent als passadissos», afegeixen. Fins i tot els metges recorden que falten sanitaris en general (a Catalunya, uns 9.000 metges es jubilaran la pròxima dècada), però sobretot infermeres. Satse, el sindicat infermer majoritari, calcula que en falten unes 24.000 a Catalunya.

Segons aquestes veus mèdiques, a urgències del Broggi aquests dies hi havia infermeres que portaven cada una 22 pacients a urgències. «Són pacients que estan esperant un llit, per ingressar, que necessiten medicació, higiene... Però com que no hi ha lloc, en comptes de ser a planta, esperen a urgències», afegeixen. Tot això, mentre l’hospital satèl·lit del Broggi, que es va construir el 2021 per descongestionar de la covid, és completament buit i sense malalts perquè no hi ha prou personal.

Crítiques al model

Notícies relacionades

Altres fonts consultades per aquest diari assenyalen que el problema de fons és el model d’urgències hospitalàries de Catalunya. «Urgències, que rep molts pacients, ha d’estar ben organitzada, i per això necessites un model de gestió i professionals experts. I això costa molt d’aconseguir a Catalunya i Espanya», assenyalen. La pandèmia, asseguren, ho ha acabat d’agreujar tot en un país on encara no existeix l’especialitat d’urgències.

Urgències és «vital» per a l’àmbit sanitari. El 2019, Catalunya va portar a terme gairebé nou milions d’assistències d’urgències, però aquestes han d’estar «ordenades» i en mans d’«experts», una cosa difícil perquè, entre altres coses, falten metges a tot arreu i en concret a urgències dels hospitals. «Les urgències i les infeccioses, que vam liderar la pandèmia, no tenim especialitat. Hi ha una sobredemanda molt important, que té a veure amb l’envelliment de la població, amb l’accessibilitat de la primària, que fa augmentar les visites a urgències».