Infeccions respiratòries

La caiguda de la grip i dels ingressos per covid no alleuja les urgències de Catalunya

Pacients grans o amb altres patologies que queden descompensades per la infecció vírica copen els hospitals

La caiguda de la grip i dels ingressos per covid no alleuja les urgències de Catalunya
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La incidència de la grip continua descendint després del pic epidèmic registrat per Nadal i la covid-19 segueix estabilitzada en nivells baixos, amb un descens del nombre d’ingressats, que ja són menys de 500.

Les dades epidemiològiques de la setmana del 9 al 15 de gener fetes públiques pel Departament de Salut continuen mostrant que les trobades de familiars i amics durant les vacances nadalenques no han fet repuntar les infeccions respiratòries agudes, la incidència de les quals està estabilitzada en nivells baixos.

La grip continua sent el virus més freqüent (el 16,3% d’onades mostres del sistema sentinella), seguida del rinovirus (13,7%), del virus respiratori sincitial (10,3%) i del SARS-CoV-2 (6,4%).

Tanmateix, tant la grip com el VRS segueixen en descens i el coronavirus fluctua en nivells baixos, amb una taxa global estimada de 41 casos per cada 100.000 habitants (la setmana anterior n’eren 45).

Continua disminuint el nombre de persones ingressades amb covid, que ja són 467, cosa que representa 90 menys que la setmana anterior (557), amb una elevada proporció de pacients més grans de 60 anys (82,3%).

Quant a les uci, continuen estabilitzades en nivells molt baixos, amb només 24 pacients, i la mortalitat per covid (amb dades provisionals) va ser de 22 morts la setmana passada.

Pressió assistencial

Malgrat el descens de la incidència de les infeccions respiratòries agudes, la pressió asistencial es manté en diversos serveis d’urgències hospitalàries, als quals acudeixen perfils de pacients grans o amb altres patologies que queden descompensades per la infecció vírica.

Notícies relacionades

A una setmana vista de la vaga mèdica del 24 i 25 de gener, a l’atenció primària han augmentat lleugerament els diagnòstics d’infeccions respiratòries agudes en la primera setmana després del final de les vacances nadalenques: s’han detectat 48.636 casos, davant els 48.180 de la setmana anterior.

En tot cas, el volum és menor que els casos diagnosticats en l’última setmana del 2022 (53.504) o els que hi havia a mitjans de desembre (72.740 casos setmanals).