Junt amb l’empresa General Electric Healthcare

La Vall d’Hebron desenvolupa la primera sonda transesofàgica 4D del món per a nens amb cardiopaties

Aquesta nova tecnologia, per a menors de més de cinc quilos de pes, ofereix una qualitat d’imatge mai abans aconseguida

Les cardiopaties infantils són un grup de malalties heterogènies i la qualitat de la imatge ecogràfica és fonamental

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Hospital de la Vall d’Hebron (Barcelona) i General Electric Healthcare, empresa multinacional líder en imatge cardíaca, han codesenvolupat la primera sonda transesofàgica 4D al món que permet l’exploració del cor de tots els pacients pediàtrics: des de nadons a partir de cinc quilos fins a adolescents. Es diu 9VT-D-D. 

Les cardiopaties congènites són les malformacions congènites més comunes: vuit de cada mil nens que neixen arreu del món les pateixen. Només a Catalunya, cada any neixen uns 600 nens amb cardiopaties congènites, dels quals al voltant d’un 25% necessitarà una intervenció quirúrgica, la majoria abans de complir un any de vida. Per millorar el diagnòstic i el tractament quirúrgic de les cardiopaties congènites, conèixer la fisiologia del cor exacta de cada pacient pediàtric és crucial.

«La nova sonda transesofàgica 9VTD té una qualitat d’imatge extraordinària, que ofereix una correlació exacta entre la imatge cardíaca i l’anatomia dels pacients, cosa que permet planificar amb més precisió les intervencions quirúrgiques i els cateterismes que convinguin més a cada nen. I tot això amb una mida mínima, que permet utilitzar-la fins i tot en nounats a partir de cinc quilos de pes», destaca Ferran Rosés, cap clínic de Cardiologia Pediàtrica de la Vall d’Hebron, centre de referència CSUR a Catalunya en l’atenció de pacients pediàtrics amb malalties cardíaques i l’únic centre a Catalunya amb un programa d’insuficiència cardíaca pediàtrica i trasplantament cardíac pediàtric.

«La nova tecnologia de la sonda 9VT-D-D ha sigut construïda de manera miniaturitzada, agrupant l’última tecnologia 4D en una sonda flexible que té un diàmetre de 3,5 mil·límetres, davant els més de 10 mil·límetres de la que es fa servir per al pacient adult. A causa d’aquest gruix, la sonda transesofàgica 4D d’adults no es podia utilitzar en pacients de menys de 20 quilos, en els quals s’utilitzava fins ara una sonda transesofàgica 2D que ofereix menor informació i detall d’imatge», afirma Gemma Giralt, cardiòloga pediàtrica de la Vall d’Hebron. 

Ultrasons

Notícies relacionades

L’ecografia transesofàgica fa servir ultrasons per produir una imatge del cor i veure com funciona, igual com l’ecocardiografia convencional transtoràcica, però les ones sonores s’envien a través d’un tub que s’introdueix per la boca i el coll, fins a arribar a l’esòfag. D’aquesta manera, les estructures cardíaques s’aprecien amb molta més precisió, a l’estar el cor en contacte amb l’esòfag i no entorpir l’ecografia el greix de la pell, les costelles i els pulmons.

La zona 9VT-D-D ofereix imatges tridimensionals amb moviment en temps real del cor, té una longitud de 90 centímetres i permet un camp de visió de 90 graus. A més d’una vívida qualitat d’imatge, equiparable a la d’una ressonància magnètica, té aplicacions com el ‘dual crop’, que permet veure de manera simultània la secció del cor que s’esculli des de dues perspectives (per exemple, des del ventricle i des de l’aorta). També compta amb marcadors 4D per marcar punts que actuen com a guia durant l’ecografia i es mantenen al canviar la imatge de bidimensional a 4D.