Congrés Europeu sobre el Càncer de Mama

Les dones amb quistos o fibroadenomes tenen més risc de patir càncer de mama a llarg termini

  • Un estudi que va seguir 700.000 espanyoles durant 20 anys mostra que les persones que passen una malaltia mamària benigna tenen el doble de possibilitats d’acabar desenvolupant un tumor

Les dones amb quistos o fibroadenomes tenen més risc de patir càncer de mama a llarg termini

Enric Fontcuberta / Efe

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El risc de càncer de mama gairebé es duplica en dones diagnosticades amb malaltia mamària benigna a través de proves de detecció, segons una investigació presentada al Congrés Europeu sobre el Càncer de Mama i publicada a l’‘International Journal of Environmental Research and Public Health’.

L’estudi de més de 700.000 dones espanyoles que van participar en el cribratge mamari va comparar aquelles a les quals s’havia diagnosticat alguna malaltia mamària benigna, inclosos fibroadenomes i quistos, amb aquelles altres a les quals no s’havia diagnosticat cap malaltia mamària.

El risc més elevat de patir càncer de mama que assenyala l’estudi va persistir durant almenys dues dècades. Els investigadors asseguren que aquest grup de dones es podria beneficiar d’exàmens de detecció més freqüents per garantir que les que desenvolupen càncer siguin diagnosticades de manera primerenca, quan les possibilitats de supervivència són millors.

La investigació ha sigut presentada al congrés per la doctora Marta Román de l’Hospital del Mar de Barcelona i va seguir 778.306 dones d’entre 50 i 69 anys que es van sotmetre almenys una vegada al cribratge mamari entre el 1996 i el 2015 en un dels 20 centres d’Espanya. A Espanya a totes les dones d’aquest grup d’edat se’ls ofereix una mamografia de cribratge mamari, cada dos anys.

Seguiment

Els investigadors van seguir les dones fins al 2017 i, durant aquell temps, a 17.827 dones se’ls va diagnosticar una malaltia mamària benigna, i a 11. 708 se’ls va diagnosticar càncer de mama. Les dades van mostrar que, entre les dones amb malaltia mamària benigna, al voltant de 25 de cada 1.000 van ser diagnosticades posteriorment amb càncer de mama.

Entre les dones sense malaltia mamària benigna, al voltant de 15 de cada 1.000 van ser diagnosticades amb càncer de mama. El risc més elevat es va dedectar en dones amb malaltia mamària benigna independentment de la seva edat i el risc va persistir durant almenys 20 anys; les dones seguides durant menys de quatre anys tenien un 99% més de probabilitats de rebre un diagnòstic de càncer de mama i les dones amb un seguiment de 12 a 20 anys tenien un 96% més de probabilitats de rebre un diagnòstic de càncer de mama.

«Això és important. Suggereix que la malaltia mamària benigna és un indicador clau que una dona té més risc de patir càncer de mama, en lloc de ser simplement una malaltia beninga que es podria convertir en càncer. De fet, sovint trobem la malaltia benigna en un pit i després es desenvolupa càncer a l’altre», assenyala la doctora Román.

«Podem utilitzar aquest coneixement, juntament amb el que sabem sobre altres factors de risc, per ajudar a optimitzar l’examen de mames que oferim a les dones. Per exemple, si a una dona se li diagnostica una malaltia mamària benigna i té altres factors d’alt risc, com ara antecedents familiars de càncer de mama, es podria beneficiar d’exàmens de detecció més freqüents», ha afegit.

Detecció precoç

Notícies relacionades

Per la seva banda, el president del Consell Europeu de Càncer de Mama, el professor David Cameron, del Centre d’Investigació del Càncer de la Universitat d’Edimburg, al Regne Unit, representa el Consell a EBCC13 i no va participar en la investigació, ha assenyalat que «la detecció pot ajudar a diagnosticar el càncer de mama en una etapa més primerenca, quan les possibilitats de supervivència són més grans».

«Aquest gran estudi mostra que les dones en un programa de detecció a les quals es diagnostica una malaltia mamària benigna semblen tenir un risc més elevat de patir càncer de mama a llarg termini i, per tant, es poden beneficiar d’una detecció millorada. Les mamografies sovint detecten signes de malalties mamàries que no són càncer, com quistos i fibroadenomes, i és important recordar que la majoria de les dones amb aquestes afeccions no desenvoluparan càncer de mama», conclou.