Dos anys després

Josefa Pérez, la primera catalana a vacunar-se de la covid-19, rep ara la segona dosi de record

Catalunya inicia la vacunació simultània contra la grip en els més grans de 80 anys que viuen en residències

Estan cridats a immunitzar-se els que tinguin més de 60 anys o aquells de menys edat amb algun factor de risc

Josefa Pérez, la primera catalana a vacunar-se de la covid-19, rep ara la segona dosi de record

Manu Mitru

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

La vacunació de la covid-19 a Catalunya ha tornat aquest dilluns al seu punt de partida: la residència de gent gran Feixa Llarga de l’Hospitalet de Llobregat (Barcelona). Allà mateix, fa gairebé dos anys (el 27 de desembre del 2020), una àvia, Josefa Pérez, de llavors 89 anys, es va convertir en un dels símbols de la pandèmia al rebre la primera vacuna contra el coronavirus del territori. Aquest dilluns la Josefa, als seus ja 91, ha tornat a posar el braç per ser la primera a rebre la segona dosi de record de la covid-19 (la popularment coneguda com a quarta dosi) i, a més, la vacuna de la grip perquè la Conselleria de Salut ha arrencat avui la vacunació simultània contra els dos virus. Dues punxades, en comptes d’una de sola.

«És una vacuna adaptada, bivalent, que té la variant de Wuhan i la BA.4 i BA.5, per la qual cosa està adaptada a la variant que circula al nostre medi», ha explicat en roda de premsa la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas. Estan cridades a posar-se la segona dosi de record de la covid, juntament amb la de la grip, les persones més grans de 60 anys. També aquelles que en tinguin menys de 60 però tinguin algun factor de risc.

La Conselleria de Salut ha començat aquesta vacunació simultània, contra la covid-19 i la grip, en els més grans de 80 anys que viuen en residències. A Catalunya hi ha unes 400.000 persones que tenen més de 80 anys, de les quals 40.000 viuen en geriàtrics. «Anirem cridant les persones de 80 o més anys que no estan en residències perquè es vacunin al seu centre d’atenció primària (CAP) o locals habilitats pels ajuntaments», ha dit per la seva banda el conseller de Salut, Josep Maria Argimon.

A més, d'aquí a «uns dies», el departament obrirà també la cita perquè es vacunin, tant de covid com de grip, les persones de 60 o més anys en els seus centres de salut. Aquesta franja encara no pot vacunar-se, però ho farà pròximament. «Ho avisarem amb temps», ha emfatitzat el conseller, qui a més ha precisat que «les persones de menys de 60 sense cap factor de risc no necessiten una segona dosi de record», ni tampoc una vacuna de la grip. Les quartes dosis i la vacuna de la grip s’acabaran de posar, calcula Salut, entorn del 15 de desembre.

«Moment emotiu»

Notícies relacionades

Argimon ha recordat el «moment clarament emotiu» que es va viure fa dos anys en aquesta residència de l’Hospitalet, quan Josefa Pérez, d’ara 91 anys, es va convertir en la primera catalana a rebre la vacuna de la covid-19.«Les coses han canviat moltíssim epidemiològimanent,la vacuna ens va permetre veure la llum al final del túnel. És part de la solució», ha recalcat el conseller.

A més, a diferència de fa dos anys, ja que la situació epidemiològica ara és millor que llavors i que molta gent està immunitzada (gràcies a la vacuna i gràcies que han passat el virus), no hi ha pressa. «Farem aquesta vacunació amb la tranquil·litat que ens dona la immunitat adquirida», ha dit Argimon. Aquesta és la primera vegada durant la pandèmia que les autoritats sanitàries punxaran amb vacunes adaptades a les variants.