L’evolució de la pandèmia

«Entrem en fase de postpandèmia»: els infectòlegs veuen a prop el final de l’emergència sanitària de la covid

  • El doctor Robert Güerri entén que l’OMS «prepara el terreny» per canviar aviat la qualificació

  • Els metges, no obstant, mostren preocupació de cara a la tardor per si les urgències se saturen amb la grip i el coronavirus

«Entrem en fase de postpandèmia»: els infectòlegs veuen a prop el final de l’emergència sanitària de la covid

Ferran Nadeu

5
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

«La covid-19 deixarà aviat de ser una emergència sanitària. De facto ja no ho és. Falta que retirin aquesta qualificació». Ho sosté Robert Güerri, cap de secció de Malalties Infeccioses de l’Hospital del Mar de Barcelona, que creu que, si l’Organització Mundial de la Salut (OMS) assegura que «el món mai ha estat tan a prop del final de la pandèmia» (així ho va assenyalar el seu director general, Tedros Adhnaom Ghebreyesus, la setmana passada), és perquè l’organisme està «preparant» el terreny per retirar el concepte d’‘emergència sanitària’. Sense anar més lluny, el president Joe Biden va anunciar ahir «el final de la pandèmia» als Estats Units.

«Jo veig la situació com l’OMS. Estem entrant en una fase de postpandèmia. És una situació nova que no sabem quin impacte tindrà en la nostra vida. Hem de veure com es queda el virus entre nosaltres, però la situació que hem viscut aquests dos últims anys ja ha passat», explica Güerri a aquest diari.

Les dades demostren que la pandèmia de covid es manté en els seus nivells més baixos des que va esclatar fa dos anys. Aquest dimarts, a Catalunya han baixat de 400 els ingressats per coronavirus en hospitals (hi ha 392 persones, 32 menys que la setmana passada), mentre que a les ucis hi ha 13 malalts (quatre més que fa set dies), segons les dades actualitzades per la Conselleria de Salut.

A més, l’última setmana han mort al territori set persones i, això sí, estan augmentant els contagis: ja n’hi torna a haver més de 3.000 setmanals. Malgrat que el virus continua circulant, la pressió hospitalària indica que la malaltia greu pràcticament ha desaparegut i que la mortalitat ha disminuït molt gràcies, principalment, a la immunitat generada per les vacunes.

Segons Daniel López Codina, investigador del Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (Biocomsc) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), «és probable que, d'aquí un mes, hi hagi un increment de casos», però no s’espera que hi hagi un «pic de malaltia greu» perquè la situació immunològica de la població és molt bona. «En aquests moments Catalunya està en una situació de baixada, però tendint a l’estabilitat. Podem començar a pujar, però el transcendent és que no hi hagi malaltia greu», diu López Codina, que coincideix amb l’OMS que la pandèmia és a tocar del final, sempre que no aparegui una «nova variant» que ho revolucioni tot.

Un «virus epidèmic»

«Hem de ser realistes i dir les coses pel seu nom: la situació que hem viscut aquests anys no la viurem més. És cert que hi pot haver una mutació del virus, però el que està circulant ara i la protecció de la població vacunada ens porta a pensar que l’impacte no serà com el de temps enrere», assenyala aquest infectòleg de l’Hospital del Mar. La societat, assegura, no tornarà a viure un confinament per covid-19. «En el nostre entorn ja no és un emergència sanitària, sinó un virus epidèmic. Sí, hem de veure com es comporta. Però no és una emergència sanitària com la del 2020 i el 2021».

L’OMS apel·la a tres criteris per declarar l’emergència internacional: que sigui una situació extraordinària, que representi un risc per a la salut pública de tercers països a causa de la propagació internacional i que necessiti la coordinació d’una resposta internacional.

Segons Güerri, als països occidentals la pandèmia està en una situació d’«estabilitat» i el SARS-CoV-2 afecta de manera greu només persones molt grans o aquelles que tenen algun tipus d’immunodepressió. «El virus circula, hi continua havent positius en persones sanes. Aquest és el perfil del contagiat i el que afrontarem a la tardor, quan el virus circularà més», apunta Güerri.

Discrepàncies amb l’OMS

No obstant, en el món mèdic hi ha veus que consideren precipitades valoracions com les recents de l’OMS. «Sento discrepar. És veritat que estem en una fase que fa molt que no vèiem, quant a nombre de casos i repercussió, però d’això a dir que és el final de la pandèmia em sembla, com a mínim, una mica agosarat. Per mi, el final de la pandèmia significaria tenir zero casos», opina per la seva banda Pere Domingo, consultor sènior de Malalties Infeccioses i coordinador covid de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona. L’Agència Europea de Medicaments (EMA) també opta per la cautela i ha advertit aquest dimarts que la pandèmia de covid-19 «encara continua en curs». A més, ha apressat a vacunar-se contra el virus amb la pauta primària o una dosi de reforç actualitzada ja que la temporada del fred augmenta el risc de contagis.

Domingo posa el focus en el fet que encara hi ha «molta part de la població mundial» sense vacunar. I, també, «reservoris animals». «Ja sabem que els visons, els hàmsters i els cérvols es poden contagiar. Si hi ha un reservori animal, serà molt difícil arribar a un control total de la infecció. Tots aquests condicionants van en contra d’arribar al final de la pandèmia en un termini curt de temps», apunta Domingo. Com Güerri, destaca que la vacuna, als països occidentals, ha construït un «mur de defenses» («no només d’anticossos, sinó també de memòria cel·lular», precisa) que fa que, afortunadament, l’impacte sanitari i la mortalitat per covid siguin menors que en altres temps.

Preocupació per la tardor i l’hivern

Els metges donen per fet que pujaran els casos no només de covid-19, sinó també d’altres virus respiratoris. «No esperem un augment explosiu d’infeccions de coronavirus perquè tenim immunitat col·lectiva, però estarem més en espais tancats, hi ha una relaxació de les mesures de contenció, i tot això farà que augmentin les infeccions», diu Domingo.

Notícies relacionades

Des de l’Hospital del Mar, Güerri, malgrat donar per fet que el final de la pandèmia és a prop, creu que el coronavirus, que continuarà circulant malgrat que deixi de ser una emergència sanitària, pot generar «situacions sanitàries complexes». «Hi haurà brots en determinats moments. Cada any vivim situacions complexes amb la grip i ara tindrem l’agreujant que hi haurà dos virus que ens poden complicar les coses», afirma aquest infectòleg.

Per exemple, una de les coses que tem és que l’habitual saturació de les urgències que es produïa cada any, abans de la pandèmia, amb la grip s’allargui. «A Malalties Infeccioses sabem que, entre gener i mitjans de març, hi havia sempre dos mesos i mig dolentíssims per la grip. Les urgències són caòtiques... Potser ara aquest període durarà més perquè les infeccions de covid comencen al novembre. Això sí que ens ha de preocupar», avança Güerri. «Ens preocupa molt que hi hagi una situació de bloqueig constant de novembre a març», conclou.