Crisi sanitària

Òmicron ja és la variant dominant a Madrid i les Canàries

Sanitat informa que òmicron ha representat el 20,5% dels contagis analitzats a tot Espanya en la setmana del 13 al 19 de desembre

Òmicron ja és la variant dominant a Madrid i les Canàries
1
Es llegeix en minuts
Europa Press

La variant òmicron de la covid-19 ja és la dominant a Madrid i les Canàries, i suposa el 55,4% i 54,8% dels contagis en la setmana del 13 al 19 de desembre, respectivament, segons l’última ‘Actualització de la situació epidemiològica de les variants de SARS-CoV-2 a Espanya’, publicada aquest dilluns pel Ministeri de Sanitat.

L’informe també revela que òmicron representava el 20,5% de les mostres analitzades per Sanitat a tot Espanya en aquella setmana. En concret, suposa el 35,21% dels contagis al País Basc, el 34% a Castella-la Manxa, el 28,8% a Extremadura, el 28,4% a Navarra, el 23% al País Valencià, el 21% a Galícia, el 20,3% a Cantàbria i el 20% a Catalunya. Tanca la llista Andalusia, amb el 3,1%. Tant a la comunitat andalusa com a Aragó, les Balears, Cantàbria, Castella i Lleó, Catalunya i Galícia continua sent la predominant la variant Delta, la qual representa més del 75% de les seqüenciacions.

De viatgers puntuals a la ràpida transmissió

«A Espanya s’ha passat molt ràpidament de detectar els primers casos associats a viatgers procedents del sud de l’Àfrica a detectar casos lligats a transmissió comunitària i a constatar un ràpid creixement en els sistemes de vigilància basats en seqüenciació i PCR específica de mostres aleatòries», apunta el Ministeri.

Notícies relacionades

Partint de tot aquest context, els experts de Sanitat al·leguen que l’expansió d’òmicron està sent «ràpida a nombrosos països a tot el món». «Transmissió comunitària i ràpid ritme de creixement a diversos països europeus. A Espanya es detecta també un ràpid creixement en les últimes setmanes», resumeix el document.

En qualsevol cas, Sanitat apunta que «les dades són encara molt escasses per determinar el veritable impacte de la variant òmicron en les característiques epidemiològiques de la infecció però els estudis preliminars apunten a una transmissibilitat més gran i una fuita immune més gran». «Encara hi ha un alt nivell d’incertesa quant a possibles canvis en la gravetat dels casos», remarquen.