Reacció cutània

Herpes zòster, un altre efecte secundari de la vacuna Covid

  • La també anomenada serpentària és una erupció de granissada o butllofes a la pell causada pel virus de la varicel·la-zòster, el mateix que causa la varicel·la

Herpes zòster, un altre efecte secundari de la vacuna Covid
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Des del començament de la vacunació s’han anat estudiant les reacciones que poden causar les vacunes contra la Covid-19 al nostre cos. Depenent de la vacuna, els efectes poden variar, però els més comuns són dolor al braç, febre, mal de cap i cansament. Però també s’han detectat casos de reaccions cutànies com urticària, vermellor a la zona de la punxada o herpes zòster. La serpentària o herpes zòster és una erupció de granissada o butllofes a la pell causada pel virus de la varicel·la-zoster, el mateix que causa la varicel·la. Després de tenir varicel·la, el virus segueix al cos i, tot i que pot ser que no causi problemes durant anys, a mesura que envelleix pot reaparèixer com a serpentària.

Un estudi publicat per la revista ‘British Journal of Dermatology’ –fet entre el febrer i el març del 2021 amb 405 persones amb reaccions cutànies després de la inoculació de Pfizer, Moderna oAstraZeneca– ha demostrat que el 13,8% dels immunitzats van presentar herpes zòster. A més, han detectat que es manifesta amb més freqüència en persones inoculades amb Pfizer. D’altra banda, la urticària s’ha detectat més en les persones immunitzades amb AstraZeneca (21,1%) i la vermellor al voltant de la punxada, en els immunitzats amb Moderna (61,9%). 

L’estudi ha conclòs que les reaccions cutànies després de la vacunació contra la Covid són heterogènies i de lleus a moderades, tot i que també s’han detectat reaccions greus i molt greus. Dels 405 casos, el 21% van ser classificats com a greus o molt greus i el 81% van requerir tractament.

Símptomes

Notícies relacionades

Els primers símptomes d’herpes zòster inclouen cremor o un dolor punxant i formigueig o picor que sol donar-se en un costat del cos o la cara. Entre 1 a 14 dies després, tindrà una erupció, segurament butllofes, que duraran entre 7 i 10 dies i també es presentaran en una banda del cos. Algunes persones poden desenvolupar també febre, mal de cap, esgarrifances i dolor abdominal.

No altera la pauta de la vacuna

Aquestes reaccions no alteren la pauta de la vacuna contra la Covid, ja que no es consideren efectes greus. Segons Cristina Galván, dermatòloga de l’Hospital Universitari de Móstoles i investigadora principal de l’estudi esmentat, «només es considera perillós administrar la segona dosi quan es tracta d’urticàries que apareixen de forma immediata, tot just injectar-se». Per aquesta raó, és important avisar de qualsevol reacció que pugui aparèixer durant els 10 minuts d’espera després de la inoculació.