La lluita contra la pandèmia

Aquests són alguns dels efectes secundaris de la vacuna de la Covid de Pfizer

Cansament, mal de cap o febre han sigut algunes de les reaccions descrites pels participants en els assajos

Aquests són alguns dels efectes secundaris de la vacuna de la Covid de Pfizer
2
Es llegeix en minuts

La vacuna de Pfizer-BioNTech, que el Regne Unit ja ha començat a subministrar, té un 95% d’efectivitat i no presenta grans riscos de seguretat, segons han constatat les dues companyies després d’assajos amb milers de voluntaris en la fase 3. No obstant, en els assajos sí que han relatat efectes secundaris menors. Majoritàriament, segons ha confirmat BioNTech, aquests efectes són temporals i de tercer grau.

Els efectes secundaris més comuns entre els més de 45.000 participants en els assajos han sigut cansament (3,8% dels casos), mals de cap (2%) i febre per sobre dels 39 ºC (2%). Alguns dels voluntaris han relatat la seva experiència a l’agència AP. «Ha sigut com una tenir una forta ressaca després d’una nit de festa», explicava Glenn Deshields, de 44 anys i natural d’Austin (EUA), qui va desenvolupar anticossos, per la qual cosa que va rebre una dosi real de la vacuna. Per a altres participants, com la Carrie, de 45 anys i de Missouri (EUA), la sensació va ser com tenir una grip, amb mals de cap i malestar en general, però va admetre que la infecció no va anar a més.

En el prospecte mèdic de la vacuna de Pfizer, la farmacèutica enumera totes les reaccions adverses dels estudis clínics. Les enumera segons la classificació d’òrgans del sistema MedDRA, en ordre decreixent de freqüència i gravetat. La freqüència es defineix de la manera següent: molt freqüents (≥1 / 10), freqüents (≥1 / 100 a Trastorns de la sang i del sistema limfàtic. Reproduïm la llista a continuació:

Poc freqüents: limfoadenopatia

Trastorns del sistema nerviós

Molt freqüents: cefalea

Trastorns musculoesquelètics i del teixit conjuntiu

Molt freqüents: artràlgia; miàlgia

Trastorns generals i alteracions al lloc d’administració

Molt freqüents: dolor al lloc de la injecció; fatiga, esgarrifances; pirèxia

Freqüents: enrogiment al lloc de la injecció; Inflor al lloc d’injecció

Poc freqüents: malestar

Trastorns gastrointestinals

Freqüents: Nàusees

Notícies relacionades

Ja en l’aplicació de la vacuna a nivell massiu, iniciada aquesta setmana al Regne Unit, les autoritats britàniques han recomanat als al·lèrgics greus –ja sigui a fàrmacs, aliments o a una altra vacuna– que no es vacunin de Covid-19 després que dues persones immunitzades dimarts amb dosis de Pfizer/BioNTech hagin patit reaccions adverses.

La sanitat pública (NHS) ha confirmat que dos sanitaris van patir complicacions després de rebre a Anglaterra la primera dosi de vacuna, just el primer dia del programa. Pel que sembla, els dos sanitaris tenen quadros al·lèrgics importants, i fins i tot porten autoinjectors d’adrenalina. Poc després de ser vacunats, els dos sanitaris van patir una «reacció anafilàctica» però es van recuperar una vegada que van rebre el tractament adequat, segons les autoritats sanitàries. Aquest tipus de reaccions són sobtades i generalitzades, que solen començar amb una sensació de formigueig i mareig.