La lluita contra la pandèmia
Vacuna d’AstraZeneca: efectes secundaris, efectivitat contra la Covid, dosi i origen
Diversos països han suspès temporalment l’ús de l’injectable anglosuec per casos de trombosi
Dues de les seves principals característiques són el fàcil emmagatzematge i el baix preu
¿Quan apareixen i quant poden durar els efectes secundaris de la vacuna de la Covid?
L’Agència Europea del Medicament (EMA) va donar el 29 de gener llum verda a la vacuna de la farmacèutica d’Oxford-AstraZeneca, que es va convertir així en la tercera autoritzada a la Unió Europea després de les de Pfizer-BioNTech i Moderna. AstraZeneca està a l’ull de l’huracà per diversos casos de trombosis greus registrats en persones a les quals es va inocular l’injectable. Diversos països, entre els quals Espanya, han decidit suspendre provisionalment la vacunació a l’espera de la investigació oberta per l’EMA. L’OMS, per la seva banda, insisteix a recomanar-ne l’ús. Aquest fàrmac ja va suscitar debat sobre si s’havia d’administrar o no a majors de 55 anys. ¿És segura? ¿Quina efectivitat té? ¿Quins són els seus efectes secundaris? Intentarem a continuació donar resposta a aquests interrogants.
¿D’on és?
És fruit de la col·laboració entre la farmacèutica sueca AstraZeneca i la Universitat d’Oxford (Regne Unit).
¿Quines característiques té?
La vacuna d’Oxford-AstraZeneca està basada en un virus desactivat (adenovirus), que s’utilitza a tall de ‘cavall de Troia’ per introduir al cos minúsculs fragments de material genètic de coronavirus per generar així una resposta immune. S’administra en dues dosis, amb un període enmig d’entre 4 i 12 setmanes. Concretament, es recomana que la segona injecció es punxi entre 28 i 42 dies després de la primera. És més fàcil d’emmagatzemar que les de Pfizer i Moderna: es manté a temperatura de nevera, entre 2ºC i 8ºC, fet que suposa un avantatge logístic.
¿Quina n’és l’eficàcia?
L’EMA estima la seva efectivitat en un 90%, tot i que els seus experts admeten que no hi ha prou informació per mesurar els efectes entre els més grans de 55 anys. És per això que hi ha un debat obert entre els països sobre a quins grups d’edat s’ha d’administrar i a quins no. A Espanya, el Ministeri de Sanitat ha limitat el seu ús a persones menors de 55 anys, tot i que hi ha països, com França i Alemanya, que la subministren també a més grans de 55 i de 65 anys. Catalunya estava pressionant Sanitat perquè l’autoritzés a més grans de 55, però els casos de trombosi han fet que el ministeri hagi ajornat la seva decisió.
¿Té efectes secundaris?
Notícies relacionadesCom totes les vacunes, té efectes secundaris. Entre els més habituals, hi figuren mal de cap, nàusees, esgarrifances, cansament, dolors musculars i malestar, tot i que en general de caràcter lleu. No obstant, fins al 12 de març s’havien detectat 30 casos de trombosi per cinc milions de dosis administrades a Europa i a Espanya 3 per 800.000 dosis. La proporció no era alarmant, perquè era fins i tot inferior a la que es dona entre la població en general, però durant el cap de setmana han aparegut un tipus de trombosis cerebrals molt infreqüents i greus després de la inoculació de la vacuna. Això ha portat diversos països a suspendre temporalment la vacunació amb AstraZeneca. La farmacèutica descarta que la seva vacuna augmenti el risc de trombosis o embòlies.
¿Quant val?
Una de les diferències respecte a les vacunes de Pfizer-BioNTech i Moderna i que la feia atractiva és el preu: costa uns 3 euros la dosi. Un preu que, a més, la fa assequible als països pobres.