Estratègia d’immunització

La vacunació dels catalans d’entre 70 i 79 anys arrenca aquest dilluns

Espanya rebrà, a partir de dimarts i fins al juny, 5,5 milions dels fàrmacs monodosi de Janssen

Quan tots els majors de 70 estiguin immunitzats, la mortalitat per Covid-19 baixarà fins un 75%

La vacunació dels catalans d’entre 70 i 79 anys arrenca aquest dilluns
3
Es llegeix en minuts

Catalunya començarà a vacunar contra la Covid-19 la franja d’entre 70 i 79 anys, de manera generalitzada, a partir d’aquest dilluns 12 d’abril. Tot i així, en alguns punts del territori com Lleida o zones de la província de Barcelona ja es va començar a citar aquest col·lectiu dies enrere.

La Conselleria de Salut començarà a inocular el fàrmac en ordre descendent (això és, començarà pels de 79 anys i així successivament). Aquestes persones seran citades a través d’un SMS (amb un enllaç a partir del qual es podrà concertar dia i hora) i se les punxarà als centres d’atenció primària (CAP). De moment, se’ls posarà la vacuna de Pfizer.

La conselleria està finalitzant la immunització del col·lectiu major de 80 anys: el 85,3% ja ha rebut la primera dosi i el 27,3% la segona. Salut preveu arribar a juny amb els tots els majors de 70 anys vacunats. Quan aquests hagin sigut punxats, la mortalitat per Covid-19 baixarà un 75%, segons estimacions del Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (Biocomsc) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

No obstant, no serà fins que els majors de 60 estiguin vacunats quan també baixin significativament els malalts a les ucis. A Catalunya han sigut vacunades amb la primera dosi 1.306.475 persones (un 16,8% del total poblacional), de les quals 462.249 (un 5,9%) també n’han rebut la segona. Els experts demanen arribar a un 30% o 35% de la població vacunada per gaudir d’una certa normalitat, tot i que a la immunitat de grup s’arribarà quan estigui vacunada el 70% de la població.

Vacunes de Janssen

Espanya rebrà dimarts, a primera hora del matí, les primeres vacunes de Janssen, que només requereixen una dosi. El país rebrà 5,5 milions de vials d’aquest fàrmac entre abril i juny.

Ahir la ministra de Sanitat, Carolina Darias, va dir que la vacuna Janssen «s’aplicarà d’acord amb l’última actualització de l’estratègia de vacunació en la mateixa tipologia que les de RNA; és a dir, s’anirà convergint de 80 anys cap a baix».

Així mateix, ha dit que el Govern analitza diverses possibilitats per a les persones menors de 60 anys que han rebut una primera dosi d’AstraZeneca, ja que ara aquest fàrmac es posarà només als majors de 60. Una d’aquestes seria que rebin una segona dosi d’una altra vacuna RNA, com s’ha fet a Alemanya i França. Una altra alternativa seria que a aquestes persones no se les torni a vacunar amb cap altra dosi més, ja que els estudis asseguren que amb la primera d’AstraZeneca s’aconsegueix una immunitat del 70%.

Darias va insistir que la decisió s’adoptarà d’acord als criteris científics que decideixin els experts i ha ressaltat que queda temps per decidir. 

Janssen i l’EMA

Així mateix, l’Agència Europea del Medicament (EMA) està investigant el risc de desenvolupar tromboembolismes amb la vacuna de la Covid-19 de Janssen, filial de la nord-americana Johnson & Johnson, al rebre un «senyal de seguretat» relacionat amb quatre casos greus de coagulació sanguínia després de la vacunació amb aquest preparat.

Segons ha confirmat avui l’EMA, i després de les reunions que ha mantingut el seu comitè de seguretat (PRAC) des de dimarts passat fins aquest divendres, els seus experts han iniciat una «revisió» de casos per investigar esdeveniments de tromboembòlics o formació de coàguls sanguinis inusuals en persones vacunades amb Janssen.

L’EMA analitza dades sobre quatre casos greus de coagulació sanguínia inusual amb baixes plaquetes en pacients que havien rebut prèviament aquesta vacuna, un d’ells durant l’assaig clínic i tres durant l’ús de Janssen als Estats Units, dels quals un va resultar en la mort de la persona vacunada. 

Notícies relacionades

«Aquests informes apunten a un ‘senyal de seguretat’», però actualment no està clar si existeix una associació causal entre la vacunació amb Janssen i aquestes afeccions. El PRAC està investigant aquests casos i decidirà si pot ser necessària una acció reguladora, que generalment consisteix en una actualització de la informació del producte», ha aclarit l’EMA en un resum de les reunions del PRAC d’aquesta setmana. 

Tot i que va rebre fa gairebé un mes el vistiplau de l’EMA, la vacuna de Janssen encara no s’utilitza a la Unió Europea (UE) a causa de retards en l’entrega de dosis per part de la farmacèutica, per la qual cosa, de moment, només s’està utilitzant als Estats Units amb una autorització d’ús d’emergència per immunitzar contra la Covid-19.