Més transmissible

La variant britànica serà predominant a Catalunya d’aquí unes cinc setmanes

  • «A mitjans de març, més del 50% dels casos de Covid-19 seran per aquesta soca», assegura Argimon

  • Salut posarà, de matí a dilluns, 30.000 vacunes, però adverteix que «les neveres ja estan buides» pels retards

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

El 8% de les proves de coronavirus fetes a la ciutat de Barcelona ja detecten la nova variant britànica, que és més contagiosa i pot provocar un número més alt d’infectats. La Conselleria de Salut calcula que aquesta variant serà la predominant a Catalunya en les pròximes «cinc o sis setmanes». El fet que aquesta variant sigui més contagiosa i els retards en les vacunes (aquesta setmana tampoc han arribat les 8.500 dosis de Moderna compromeses per a Catalunya) són els dos obstacles principals en la cursa cap a la immunitat.

«A mitjans de març, més del 50% dels casos de Covid-19 seran per aquesta variant», ha dit aquest dimecres el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon. Les dades procedents del Regne Unit demostren que, a partir del 10% o 15% dels casos amb aquesta variant, es produeix un «increment» de les proves positives del virus perquè és «més transmissible», segons ha afirmat, juntament amb Argimon, el cap de Microbiologia de l’Hospital de la Vall d’Hebron, Tomàs Pumarola.

Segons ell, el coronavirus és un virus RNA, per això el seu potencial de variació és «alt». «No varia tant com la grip, però sí que és un virus en constant evolució», ha assenyalat Pumarola. A més de la variant britànica, se n’han detectat dues més: una de sud-africana i una altra de brasilera. I la preocupació entorn de les tres és la seva possible capacitat «més gran de transmissió».

Transmissió «exponencial»

La variant britànica es va detectar el 18 de setembre al Regne Unit i a poc a poc es va anar introduint fins a ser present en el 70% dels casos positius de Covid-19 arribat el Nadal. «Els britànics es van adonar que era preocupant quan aquesta variant estava present en importants brots. Van veure que, a partir del 10%, la transmissió al país es torna exponencial», ha assenyalat Pumarola.

La variant britànica està present ja en uns 2.000 casos a 80 països (uns 1.200 casos a Europa). De la sud-africana n’hi ha uns 600 casos a 20 països (amb un cas descrit a Espanya). De la brasilera Espanya encara no en té dades. A Catalunya, quatre hospitals (Vall d’Hebron, Bellvitge, Germans Trias i Pujol i el Clínic) es dediquen a la seqüenciació del virus per trobar-la. A més, Salut està analitzant també proves PCR que permeten detectar aquesta variant.

«No hi ha vacunes»

Catalunya ha administrat ja 200.704 vacunes, entre primeres (182.000) i segones dosis (18.000). El 29% s’han posat a residents de geriàtrics; el 71%, a personal sanitari i de residències. Entre demà i dilluns, el territori posarà 30.000 segones dosis més. Però, a causa dels retards de Pfizer i Moderna, a partir de demà «les neveres [amb l’estoc estratègic] estaran buides», ha alertat Argimon. Per tant, unes 10.000 persones rebran la segona dosi al cap de 28 dies, en comptes de 21 (la segona dosi s’ha de posar entre 21 i 42 dies després de la primera).

El secretari de Salut Pública ha explicat que aquesta setmana tampoc han arribat a Catalunya les 8.500 dosis compromeses de Moderna. Ho faran la vinent. Però aquests retards, ha alertat l’epidemiòleg, «afegeixen molta incertesa al pla de vacunació». «Estem en una situació on planificar és molt difícil», ha reconegut.

Per això de moment Catalunya no es planteja canviar el pla de vacunació i començar a vacunar ja els més grans de 80 anys, una mesura inclosa ja en l’actualització de l’estratègia de vacunació a escala nacional, perquè aquest grup és més vulnerable encara a causa de la contagiositat més gran de la variant britànica. «Les persones de més de 80 anys són 400.000 a Catalunya. Necessitem, doncs, 800.000 dosis de la vacuna. Fins que no sapiguem quantes dosis ens arribaran, fer canvis en el pla té poc sentit, perquè no hi ha vacunes», ha explicat Argimon.

Notícies relacionades

Quant a la situació epidemiològica de Catalunya, Argimon ha assenyalat que la corba «està baixant», tot i que és una corba «molt diferent de la de la segona onada». «Aquesta vegada pugem més lentament i també estem baixant més lentament, al ritme d’un 1,7% o 2%».

Aquest dimecres, als hospitals catalans hi ha 3.021 persones amb Covid i, a les ucis, més de 700. A més, Salut ha registrat avui 3.447 nous contagis i 88 morts. Des de l’inici de la pandèmia, a Catalunya s’han infectat de Covid-19 unes 491.097 persones i n’han mort 18.925.