Lluita contra la Covid-19

Catalunya assegura que no posa més vacunes perquè no en té

  • La consellera Vergés emplaça el Govern espanyol a agilitzar el procés després de la demora de la farmacèutica Pfizer

  • El ministre Illa diu que el «coll d’ampolla» en la vacunació està en les dosis que arriben i no en el sistema sanitari

4
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha explicat aquest dilluns que Catalunya ja ha administrat gairebé 145.000 dosis de vacunes contra la Covid-19 des del 27 de desembre, dia en què va començar la vacunació. «No en posem més perquè no en tenim», ha criticat Vergés, que ha emplaçat el Govern central a agilitzar el procés després de l’anunci de la farmacèutica Pfizer de retardar una setmana l’entrega del fàrmac a tots els països europeus per un problema de producció. «L’Estat espanyol és el que ha de moure tots aquests fils», ha puntualitzat.

Per la seva banda, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha assegurat que l’actual «coll d’ampolla» que s’està produint a Espanya en la vacunació davant el coronavirus està en les dosis que s’estan rebent de la vacuna, però «no» de la capacitat del sistema sanitari per administrar-les.

«El ritme de vacunació està sent òptim. El coll d’ampolla no està en la capacitat del sistema per vacunar, sinó en les dosis que rebem de les vacunes», ha defensat el ministre en una entrevista a La Sexta.

Retards

A causa d’aquest retard en l’entrega, Catalunya ha rebut aquest dilluns 28.400 dosis de Pfizer, en comptes de les 60.000 setmanals que rebia fins ara. «No tenim garantia que dilluns vinent arribin les 60.000 compromeses, però ens han informat que aquesta incidència seria d’una setmana. Aquesta setmana prioritzarem administrar les segones dosis als que ja s’havien posat la primera i també fer la reserva de la setmana que ve», ha dit Vergés en roda de premsa del Pla de Protecció Civil de Catalunya (Procicat), format per les conselleries de Salut i Interior.

Segons la consellera de Salut, Catalunya ja comptava amb una «reserva estratègica» per si hi havia un «decalatge» com l’ara produït en l’entrega de Pfizer, i així «complir la planificació». «Però si ens quedem sense aquesta reserva, ens posem en un compromís, tot i que crec que això no passarà», ha explicat Vergés.

Catalunya va començar aquest cap de setmana a administrar les 5.800 dosis de la vacuna de Moderna. També ahir va començar a administrar les segones dosis de la vacuna de Pfizer (en aquest cas, la immunitat s’adquireix una setmana després de la segona dosi). «Pràcticament totes les residències de gent gran han rebut ja la segona dosi [de Pfizer], només queden alguns geriàtrics amb brots actius», ha dit Vergés, que no obstant ha assegurat que Salut espera «acabar» aquesta setmana la vacunació a tots els centres de gent gran.

Per la seva part, el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha advertit que hi ha uns 800 mossos d’esquadra i policies locals confinats per coronavirus, davant la qual cosa ha plantejat avançar la vacunació als agents, al considerar que són un «servei essencial», com els sanitaris i professors. Sàmper ha destacat, a més, que és «evident» que a les comissaries augmenta el risc de contagi.

Xifres «molt altes»

La consellera ha reconegut que, tot i que es vagi «avançant» en la vacunació, les xifres i els indicadors a Catalunya són «epidèmicament molt alts» i això té «conseqüències». Aquest dilluns, el territori ha notificat 2.533 nous contagis (més de 26.000 casos per setmana) i 129 morts. A més, ja hi ha 2.809 persones amb el virus en hospitals, dels quals 550 estan en unitats de cures intensives (ucis). «L’epidèmia està en nivells molt alts i preocupants. Ens falta tenir més vacunes per posar-ne més gent», ha tornat a insistir.

«Sobrepassarem, en ingressats en ucis, el pic de la segona onada», ha dit Vergés. Tot i així, ha considerat que ara «no és pertinent» un confinament domiciliari, curt però estricte, com demanen alguns epidemiòlegs com el cap de Medicina Preventiva de l’Hospital Clínic, Antoni Trilla.

Segons el Govern, les actuals restriccions a Catalunya comencen a tenir el seu efecte, cosa que explica que aquest dilluns hi hagi hagut un «petit descens» del nombre de contagis, en paraules del director de la Unitat de Seguiment de la Covid-19 a Catalunya, Jacobo Mendioroz. «La taxa de positivitat ha baixat del 30% al 25%, però queda molt per parlar d’estabilitat. La pressió assistencial és important ara mateix, i en les pròximes setmanes continuaran pujant els ingressos», ha dit Mendioroz.

Aquest epidemiòleg ha alertat, a més, que la situació dels hospitals per la Covid-19 era menys complicada durant la segona onada, que va començar amb 180 persones a l’uci. «Per tant, la sortida [de la tercera onada] serà pitjor», ha augurat Mendioroz.

Notícies relacionades

Quant a la variant britànica del coronavirus (que augmenta la transmissió entre un 40% i un 70%), Mendioroz ha assegurat que els «resultats» de la seqüenciació del virus que realitza Salut no fan pensar, per ara, que hi hagi una «difusió gran» d’aquesta variant a Catalunya. No obstant, tampoc ha descartat el contrari. «No és impossible que estigui present», ha dit. De moment, Catalunya ha detectat dos casos d’aquesta nova variant. Mendioroz ha dit que Salut treballa a crear un criteri per analitzar aleatòriament proves PCR a la recerca de la variant.

A Madrid, la presidenta de la Comunitat, Isabel Díaz Ayuso, ha demanat el Govern central que suspengui els vols amb Sud-àfrica i el Brasil per l’avenç de les noves soques de Covid-19, que s’estan revelant molt contagioses, com la del Regne Unit. Díaz Ayuso ha qualificat d’«explosiva» la presència de la variant britànica a Espanya.