El coronavirus retrocedeix a Catalunya, tot i que suma 129 morts i la pressió hospitalària augmenta

Baixen l’índex de rebrot i la velocitat del virus, però augmenten els ingressos i les ucis

El coronavirus retrocedeix a Catalunya, tot i que suma 129 morts i la pressió hospitalària augmenta
2
Es llegeix en minuts

Des de fa dies la tercera onada del coronavirus a Catalunya està posant en un compromís els hospitals catalans, on no para d’augmentar la pressió sanitària, principalment, quant a l’ocupació d’ucis. Segons les dades d’aquest dilluns de Salut, la xifra d’ingressats en unitats de crítics ja és de 550, dos més que en el balanç anterior, i la d’ingressos dona un salt de 179 més i està en 2.809. Una altra xifra elevadíssima és la de morts, 129 més que els reportats aquest diumenge, la més alta reportada en un dia des de l’abril.

Precisament aquest dilluns el cap d’Epidemiologia de l’Hospital Clínic de Barcelona, Antoni Trilla, ha afirmat que si no s’inverteix la tendència actua les ucis se saturaran. «Arribarem segur, no sé si aquesta setmana o en 10 dies», ha afirmat a Radio 4 i La 2. Tot i així, s’ha mostrat partidari d’esperar uns dies abans de decidir si s’han d’endurir mesures i, especialment, abans de decretar un confinament total. «S’ha de veure si això s’accelera molt o es frena i llavors decidir si es vol frenar més o es frena del tot», ha dit.

Tornant a les dades epidemiològiques, aquestes milloren lleugerament. La taxa del risc de rebrot ha baixat 40 punts i es col·loca en 754, mentre que la velocitat de propagació del virus (Rt) també retrocedeix, tot i que a menor ritme, i es col·loca en 1,31 punts, 8 centèsimes menys que ahir –cada 100 infectats contagien una mitjana de 131 persones. Per sobre d’1 punt significa que el virus segueix en expansió.

El nombre de casos confirmats de Covid, amb tota mena de proves, acumulats des de l’inici de la pandèmia a finals de febrer del 2020 ja suma 458.437, dels quals 2.533 s’han comunicat en les últimes 24 hores.

El possible pic

S’haurà d’esperar als indicadors dels pròxims dies per confirmar si Catalunya ha arribat al pic de la tercera onada i que comença a doblar la corba epidèmica.

De moment, no s’ha notat la millora a l’índex de casos acumulats per cada 100.000 habitants en els últims 14 dies (IA14), que ha crescut fins a 602, sis més que diumenge. 

La comarca amb pitjors indicadors epidèmics és el Solsonès, amb un EPG de 2.909 punts, gairebé 300 punts menys que el dia anterior, seguida de les Garrigues (2.469), 400 punts menys, i del Montsià (1.664).

Notícies relacionades

La comarca del Barcelonès, la més densament poblada de Catalunya, aquest dilluns té un índex EPG de 836 880 punts, 44 menys, amb una velocitat de propagació (Rt) d’1,43, una dècima menys.

La ciutat de Barcelona té un risc de rebrot de 782, 34 menys que la vigília, amb una Rt d’1,40, nou centèsimes menys.