SEGONA ONADA de COVID

Bengoa (OMS): «Amb les dades actuals, el confinament domiciliari en 15 dies és inevitable»

«Un Nadal normal seria un focus enorme de contagis. S'ha d'atacar el virus, no salvar les festes», afirma l'exassessor d'Obama en matèria de Sanitat

53067583 59

53067583 59 / MITXI

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’exdirector de Sistemes de Salut de l’OMS i exassessor de Barack Obama, Rafael Bengoa, ha alertat que, si es mantenen les xifres actuals de la pandèmia a Espanya, «hi haurà confinament domiciliari en les pròximes setmanes a tot l’Estat». Així de taxatiu ha sigut l’expert en una entrevista a ‘El Suplement’ de Catalunya Ràdio aquest diumenge, en què també ha lamentat que el Govern no hagi pres mesures més contundents anteriorment.

«El confinament domiciliari a Espanya és inevitable. Probablement, en una o dues setmanes s’haurà de fer, perquè es veurà que res va bé. Amb les mesures actuals no estan baixant les taxes de contagis i s’ha de passar al següent nivell, un confinament tipus març-abril», ha resumit.

Just ahir, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, va descartar els confinaments domiciliaris a curt termini. «Pensem que amb les [noves] mesures no serà necessari arribar-hi», va dir, ja que espera que les restriccions de l’actual estat d’alarma permetin «doblegar la corba».

Durant un mes i escoles obertes

Segons calcula l’expert en sanitat, el nou confinament hauria de durar un mes aproximadament, si bé creu que les escoles han de continuar obertes. Creu que Espanya està abocada a aquesta fórmula, com ja estan fent altres països com el Regne Unit França.

«A Irlanda i Jerusalén han funcionat bé els nous confinaments d’entre tres i quatre setmanes; aquí estaríem parlant d’un mes», segons Bengoa.

Bengoa creu que la segona onada de coronavirus serà encara més dura que l’anterior, «tal com ha passat abans amb altres pandèmies que han tingut lloc al llarg de la història». En el costat positiu de la balança ha afirmat que el virus ara no és més contagiós que abans i que creu que no hi haurà grans mutacions.

L’estiu, «un miratge»

«Si aconseguíssim baixar els números i rastrejar millor podríem passar amb les restriccions actuals», ha afirmat, «però no està sent així». «L’estiu només ha sigut un miratge», ha lamentat. «Ara s’han anar prenent decisions més severes», ha dit Bengoa.

Per descomptat, ha dit que ens hem d’oblidar de les festes de Nadal. «Un Nadal normal seria un focus enorme de contagis. S’ha d’atacar el virus, no salvar les festes», ha dit.

«S’ha d’assumir que sempre hi haurà ciutadans irresponsables, per això s’han de tenir sistemes de compensació», afirma.

Notícies relacionades

Al seu parer, Espanya ha de reforçar les infraestructures locals de controls de brots, els rastrejos i el seguiment de casos.

No s’ha reforçat la Sanitat

Veu clar que no s’ha aprofitat el lapse estival de ‘treva’ per reforçar el sistema sanitari, que tornarà a patir problemes greus de gestió, segons ha avançat. «Hauríem d’imitar més en els sistemes que han utilitzat a Orient, on han aconseguit controlar-lo».