Davant la segona onada

Illa descarta a curt termini els confinaments domiciliaris

«Pensem que amb les [noves] mesures no serà necessari arribar-hi», assenyala el ministre

El titular de Sanitat espera que les restriccions de l'actual estat d'alarma permetin «doblegar la corba»

El ministro de Sanidad, Salvador Illa, comparece en rueda de prensa para detallar el proyecto de PGE 2021 correspondientes a Sanidad, en Moncloa, Madrid (España), a 30 de octubre de 2020.

El ministro de Sanidad, Salvador Illa, comparece en rueda de prensa para detallar el proyecto de PGE 2021 correspondientes a Sanidad, en Moncloa, Madrid (España), a 30 de octubre de 2020. / EUROPA PRESS/J. Hellín. POOL (Europa Press)

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Cada vegada més veus plantegen que l'única manera d'aturar la segona onada del virus serà amb un  confinament domiciliari  semblant al que es va decretar el març passat, mantenint potser les escoles obertes o permetent passejos curts, tal com ha aprovat aquesta setmana  França.  La  Generalitat, de fet, ha avisat  aquest divendres que si les noves restriccions, que contemplen tancaments perimetrals i d'una infinitat de negocis, no donen resultat, sol·licitarà al Govern central les eines necessàries per poder demanar als ciutadans que es  tanquin  a casa, tret de per als desplaçaments imprescindibles, com anar a treballar. Si bé el ministre de Sanitat,  Salvador Illa, ha  descartat  aquest escenari, almenys a curt termini, al mostrar-se convençut que les noves limitacions donaran resultats.

Illa ha reconegut que la situació és “«preocupant»” i “«greu”», però ha considerat que les mesures “«rellevants”» posades en marxa en els últims 15 dies, si se segueixen adequadament, permetran “«estabilitzar, doblegar i mantenir baixa la corba”». Entre aquestes mesures, ha destacat el pla d'accions coordinades, l'anomenat ‘«semàfor’» que conté criteris comuns per avaluar el risc i ofereix una sèrie d'eines de resposta, en funció del risc en què se situï cada comunitat. I el  decret de l'estat d'alarma, que tot i que no permet el confinament domiciliari, segons la seva opinió “«no quedarà obsolet”» i ofereix un “«marc estable que produeix certesa i permet decisions molt  contundents”».

La crida

El decret,  amb una  pròrroga  fins al 9 de maig  va ser aprovada ahir per una àmplia majoria al Congrés, autoritza les autonomies a actuar en quatre “«àmbits rellevants”»: impedeix els moviments nocturns, les  reunions  de més de sis persones, permet confinaments perimetrals i la mobilització de més recursos per fer front a la pandèmia. A partir d'aquí, ha assenyalat el ministre, cal fer una  crida  a la ciutadania perquè segueixi les indicacions i redueixi la mobilitat i els seus contactes. “«Amb això, doblegarem la corba”», ha assenyalat, en  una roda de premsa destinada a explicar el projecte de Pressupostos Generals de l'Estat  per al 2021 del Ministeri de Sanitat.

Notícies relacionades

Preguntat específicament sobre si el Govern està disposat a  canviar el decret d'alarma  per permetre el confinament domiciliari, ha contestat: “«Pensem que amb les mesures que es posen a disposició de les autoritats delegades no serà necessari arribar-hi”».

I en la seva argumentació ha recordat que la  Comunitat de Madrid  o les Canàries han aconseguit rebaixar la transmissió en les últimes setmanes, cosa que ha donat una petita treva al sistema sanitari.