SEGONA ONADA

França decreta un confinament domiciliari a partir d'aquest divendres

En un missatge a la nació el president Emmanuel Macron afirma que aquesta segona onada podria ser més dura que la primera

Les mesures no afecten les escoles, permeten anar a treballar si no es pot fer des de casa i es prolongaran fins a l'1 de desembre

zentauroepp55638756 people watch french president emmanuel macron on a tv screen201028211544

zentauroepp55638756 people watch french president emmanuel macron on a tv screen201028211544 / BENOIT TESSIER

3
Es llegeix en minuts
Irene Casado

Han saltat totes les alertes: els contagis es multipliquen diàriament, els serveis de reanimació comencen a estar saturats, els focus de transmissió estan fora de control, el nombre de morts no deixa d’augmentar. Davant aquest escenari, totes les opcions eren sobre la taula.  França s’ha decantat per la mesura més estricta: reconfinar tot el país a partir d’aquest divendres i fins a, com a mínim, el pròxim 1 de desembre.

A diferència del mes de març passat, «les escoles es mantindran obertes, el treball podrà continuar, les residències d’avis podran ser visitades [...] Com a la primavera passada, serà possible sortir de casa per anar a la feina o a una cita mèdica, per assistir un familiar, fer les compres o prendre una mica d’aire fresc a prop de casa», ha explicat el president Emmanuel Macron durant la seva al·locució televisada d’aquesta nit. Això sí, per a tot això, serà necessari una atestació que justifiqui qualsevol desplaçament

Mesures impopulars

La decisió governamental suposa una nova patacada per als bars i restaurants, tancats fins a nou avís. Tenint en compte les seqüeles econòmiques d’un nou confinament generalitzat, el president francès ha anunciat que «un pla especial per als autònoms, els comerciants i les empreses petites i mitjanes» serà preparat pel Govern. Els empleats dels sectors afectats podran beneficiar-se del sistema d’atur parcial [segons el qual els treballadors reben fins a un 84% del seu salari net de les arques públiques].

Un altre punt sensible, les fronteres dins de la zona europea es mantindran obertes, mentre que, «tret d’excepció», les fronteres exteriors es mantindran tancades. Als «ports i aeroports» les «proves ràpides» seran obligatòries «per a totes les arribades» i també per a viatges internacionals».

La decisió, presa després de dos Consells de Defensa consagrats a la crisi sanitària, té per objectiu doblegar «una segona onada que podria ser més dura i més mortal que la primera», va alertar el cap de l’Estat. La violència de la segona urpada del coronavirus és incontestable: en les últimes 24 hores es van registrar més de 33.400 nous casos i 527 morts; en l’última setmana es van comptabilitzar més de 14.000 hospitalitzacions, 2.000 de les quals a les ucis. Des de l’inici de la pandèmia, França acumula més d’un milió de contagis i més de 35.000 morts per Covid-19. Les xifres podrien ser encara més aclaparadores: el nombre real de contagis ascendiria a «100.000 diaris», segons les estimacions del president del Consell Científic, François Delfraissy.

Una decisió inevitable

«Evitar tant sí com no un nou confinament» era l’objectiu prioritari del Govern a finals del mes d’agost, quan la corba de contagis començava a repuntar. Malgrat l’amenaça d’un nou rebrot, França va decidir no paralitzar de nou l’activitat: «Això tindria repercussions econòmiques massa importants», va explicar en aquell temps el primer ministre, Jean Castex.

Molt ha plogut des d’aleshores. Ni el tancament dels bars i cafès a les regions més afectades pel virus, ni el toc de queda imposat a més de 46 milions de francesos han donat els seus fruits. «Si els esforços realitzats han sigut útils, la lucidesa ens obliga a admetre que no han sigut suficients [...] El virus circula a França a una velocitat que ni tan sols les prediccions més pessimistes havien previst [...] Un 58% dels llits dels hospitals estan ocupats i es registren cada dia xifres màximes de contagis», ha admès Macron durant la seva al·locució.

Notícies relacionades

Davant aquesta evidència, va ser el mateix primer ministre qui, aquest mateix dimarts, va considerar «indispensables [...] noves mesures» per posar fre a l’epidèmia. «Hem de mobilitzar no només la representació nacional, sinó tot el nostre país», va escriure en el seu compte de Twitter. Un anunci que deixava vaticinar noves i extenses restriccions. 

Les normes del confinament seran revaluades cada «15 dies» en funció de l’«evolució de l’epidèmia». «Decretarem, si és necessari, mesures addicionals i també avaluarem si podem alleujar algunes de les restriccions», ha explicat Macron, fent especial referència als comerços de cara al Nadal.